Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerkverbod definitief: dit vinden Bredanaars ervan

Door Jennifer da Graça 16 november 2020

Er komt een vuurwerkverbod in heel Nederland. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven vrijdag 13 november officieel bekend gemaakt na de ministerraad. Deze jaarwisseling zie je dus geen mooie vuurwerkshows in de lucht. Jammer voor de liefhebbers, maar zeker ook voor vuurwerkverkopers in Breda. 

Het kabinet hoopt met dit verbod de hulpdiensten tijdens de jaarwisselingen te ontlasten in deze coronatijd. De verkoop van vuurwerk gaat in de ban, net als het afsteken van vuurwerk deze jaarwisseling. Dat meldt het BN DeStem.

Uitzondering op vuurwerkverbod

Niet al het vuurwerk wordt verboden. Het zogenoemde F1-kindervuurwerk mag je – als je 12 jaar of ouder bent – sowieso het hele jaar door kopen en afsteken, dus ook met oud en nieuw. Sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes mogen dus wel.

Handelaren in vuurwerk krijgen een vergoeding voor hun onverkochte voorraden. Hier wordt 40 miljoen euro voor uitgetrokken. Dit vuurwerk hoeft dus niet vernietigd te worden; de compensatie is bedoeld voor transport of opslag.

Meer illegaal vuurwerk?

De vuurwerkbranche vreest dat mensen zich door het verbod zullen wenden tot illegaal vuurwerk. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) spreekt dat tegen in het BN DeStem. “Voor de politie wordt het gemakkelijker. Want er is een duidelijke lijn. Zij wilden dit al langer. Maar ik zeg daarnaast tegen mensen: denk na. De zorg moet echt ontlast worden, dus draag daar aan bij door een jaar over te slaan met vuurwerk.”

Reacties Bredanaars

Wat vinden jullie van het vuurwerkverbod? We vroegen onze Instagramvolgers om reactie. “Prima! Mag ook zonder corona zo blijven”, aldus Tatjana. Veel anderen zijn ook blij het het verbod. “Jammer dat er om 00.00 uur geen lucht vol moois is, maar ik ben ook heel blij voor mijn puppy”, geeft Julia Spooner aan. Denise van den Bliek reageert: “Jammer, maar begrijp het wel. Door al dat illegale vuurwerk, levensgevaarlijk!” Zijn er ook Bredanaars die ervan balen? Zeker. Simone van der Heijden zegt: “Niet leuk, wel logisch.”

Lees ook:

Zo ervaren Bredase horecaondernemers de tweede sluiting: ‘Vaste gasten zijn echt goud’

Het hakte erin tijdens de persconferentie van een paar weken terug: de horeca is dicht. Tot wanneer ...

Cadeautip voor de feestdagen: dit boek moet iedere Bredanaar in de kast hebben staan

De feestdagen zijn in aantocht. Dat betekent: tijd om cadeaus in huis halen! Als je op zoek bent naa...
lindsey toet

Een kijkje in het klaslokaal van Lindsey: ‘De kinderen leren me om soms te relaxen’

Sommige kinderen hebben geen idee wat ze later willen worden, anderen zijn vanaf jongs af aan al zek...

Meer over

Nieuws Breda

adv.