Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De luchtkwaliteit in Breda is best wel slecht: dit kun je zelf doen

Door Jennifer da Graça 14 januari 2020

De luchtkwaliteit in Breda is de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2018 is de lucht minder schoon geworden.We vroegen Bram van Milieudefensie wat je zelf kunt doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Het RIVM meet de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen: stikstofdioxide en fijnstof. Het eerste is een uitlaatgas, fijnstof komt vrij rond veehouderijen en in het verkeer. In Breda zweven er van beide gassen veel meer deeltjes rond dan gemiddeld in ons land. Ook in Roosendaal, Tilburg en Rotterdam is de luchtkwaliteit niet om over naar huis te schrijven. Bekijk op het onderstaande kaartje wat de luchtkwaliteit is per gemeente:

Dit kun je zelf doen

Je begrijpt: dit is niet best. De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide kan ervoor zorgen dat je last krijgt van je luchtwegen, of deze klachten verergeren. Wat kunnen we zelf doen om de luchtkwaliteit rondom Breda te verbeteren? Dat weet Bram, campagneleider Klimaat & Verkeer bij Milieudefensie. Hij vertelt: “Als je mee wilt werken aan een betere luchtkwaliteit, laat je auto dan staan en ga met het OV of met de fiets. Houtkachels en vuurtjes zijn gezellig, maar ook deze vervuilen de lucht. Je kunt deze dus beter uit laten. Verder is het geen best idee om vuurwerk af te steken. Rondom de jaarwisseling is de luchtkwaliteit zelfs op zijn slechtst.”

Dit kan de gemeente doen

Volgens Bram kan de gemeente de grootste slagen maken. “Zeker in het verkeer! Mensen kiezen voor de optie die het goedkoopst en het snelst is. Als de gemeente investeert in goed OV en betere fietspaden, wordt het eenvoudig om de auto te laten staan. Dan wordt de luchtkwaliteit écht beter.”

Lees ook:

Leuk volgens local Bram: ‘De broodjes hier zijn zeker het wachten waard’

Op zoek naar nieuwe inspiratie voor als je de stad ingaat? Soms is het erg fijn als je weer up-to-da...

Het verhaal achter de enige berg in ons platte Breda

Nederland is doorgaans zo plat als een dubbeltje en ook in Breda zul je niet snel bergen of heuvels ...
doen weekend breda

Zoveel huis krijg je voor hetzelfde geld op andere plekken in Nederland

De gemiddelde woningprijs in Breda ligt rond de €313.000. Daar koop je bijvoorbeeld een gezinswoning...

Meer over

Verkeer

adv.