Bredanaars stonden in 2018 veel vaker én langer in de file

Door Annemijn Heijstek 3 januari 2019

Nee, je hebt het je niet ingebeeld: je stond écht veel vaker en langer in de file, dit jaar. Ten opzichte van 2017 steeg de verkeersvertraging in Nederland zo’n twintig procent, en rond Breda lag dat percentage zelfs nog hoger. Niet alleen tijdens de spits, maar ook overdag was er veel meer oponthoud, blijkt uit de jaarcijfers van de ANWB.

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

De verkeershinder wordt gemeten in ‘filezwaarte’: lengte keer duur van de file. In 2017 steeg-ie amper, maar in 2018 juist flink. Vooral rond Den Haag en Rotterdam, maar ook hier in Breda was het aantal een stuk hoger. De infrastructuur kan niet op tegen de hoeveelheid verkeer in de piekuren, maar er is ook een andere schuldige: het weer.

Maart = geen vaart

Weet je nog die storm, op 18 januari? Die zorgde ervoor dat het verkeer op veel plekken compleet vast kwam te staan. Ondanks de uitgebreide waarschuwingen kantelden er die dag toch meer dan zestig vrachtwagencombinaties. En ja, dan is zo’n weg wel even geblokkeerd. Maart is ieder jaar één van de drukste maanden en ook dit jaar was er in die maand weer een flinke piek, qua verkeerschaos. Maart, geen vaart, zullen we maar zeggen. Dat kwam deze keer door de vele ernstige ongelukken, veroorzaakt door heftige regenbuien. En dan was er nog de droge zomer, die met z’n bermbranden en recreatieverkeer ook voor extra oponthoud zorgde.

1135 kilometer file

De drukste ochtendspitsen vonden plaats op maandag en dinsdag, en op dinsdag en donderdag stonden we ’s avonds vaak lang in de file. Op donderdag 1 november was het al helemáál drama, met een recordspits door ongevallen veroorzaakt door heftige regen. Op het drukste moment stond er toen 1.135 kilometer file in ons land.

Op de volgende pagina’s kijken we naar de algemene ANWB File Top 10, de Ochtendspits Top 10 en de Avondspits Top 10.

ANWB File Top 10

In de ANWB File Top 10 neemt Breda een vrij prominente plek in. Op de eerste plek staat namelijk het traject Utrecht richting Breda. Met name tussen Lexmond en Werkendam stond het vaak vast. De zogenaamde filezwaarte is hier met 34% gestegen ten opzichte van 2017!

Ochtendspits Top 10

De ANWB keek ook specifiek naar de ochtendspits en ook daar hebben Bredanaars veel last van. Op de derde plaats staat het traject Breda  richting Utrecht. Met name op het gedeelte vanaf Geertruidenberg tot aan Gorinchem was het vaak raak. Ook op de A16 richting Rotterdam stond het vaak vast in de ochtend, en dan met name vanaf knooppunt Zonzeel tot Dordrecht.

Avondspits Top 10

’s Avonds rijden we met z’n allen vanuit Utrecht weer richting Breda. Dit traject staat dan ook op nummer 1 in de avondspits top 10. Ook hier staat het weer vaak vast tussen Lexmond en Werkendam.

Ben je benieuwd hoe het ervoor staat in de rest van Nederland? Bekijk dan hier alle ANWB-filecijfers.

Lees ook

flitspalen in Breda

Bij deze flitspaal in Breda ben je het vaakst de pineut

Last gehad van een zware rechtervoet en viel er als beloning een envelop van het CJIB op de mat? Je ...
fiets

Appen en bellen op de fiets mag straks niet meer

Al fietsend een appje sturen of even snel een belletje plegen: vanaf zomer 2019 is het ook verboden ...
fietser

7 x verkeersboetes die niet misselijk zijn voor fietsers in Breda

Stel je voor: je komt bij Dok 19 vandaan en je hebt lekker wat biertjes achter je kiezen. Prima toch...
<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.