Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verandering in het centrum: de paaltjes verdwijnen uit de Bredase binnenstad

Door Daphne Geelink 14 januari 2021

De Bredase binnenstad ziet er over een aantal maanden iets anders uit. De paaltjes verdwijnen medio 2021 uit het voetgangersgebied. De gemeente controleert vanaf dan met camera’s of passerende voertuigen het autoluwe gebied mogen inrijden.

Verkeersborden moeten straks duidelijk maken dat de gemeente met camera’s handhaaft. Nu is het zo dat mensen een sleutel ophalen bij het Stadskantoor en een schriftelijke verklaring tekenen. “We weten allemaal dat inmiddels te veel sleutels in omloop zijn”, zegt Daan Quaars, wethouder mobiliteit en digitalisering. “Bovendien staan de palen vaak ten onrechte omlaag. Met als gevolg verkeer in het voetgangersgebied dat er niets te zoeken heeft.”

Hoe werkt het nieuwe systeem?

De camera’s registreren de kentekens van voertuigen die het voetgangersgebied inrijden. “Zo houden we het systeem eerlijk en blijft onze binnenstad voor ons allemaal veilig, gezellig en leefbaar”, aldus Quaars. Foto’s van kentekens met ontheffing worden direct en automatisch gewist. De registraties van auto’s of vrachtwagens zonder ontheffing worden beoordeeld door een boa en bekeurd. De eerste twee maanden waarschuwt de gemeente nog, daarna volgt een boete.

Vinger aan de pols

De gemeente bekijkt na invoering van het camerasysteem wat voor impact het op de bewoners en ondernemers heeft. Ook wordt het aantal overtredingen en het effect van het cameratoezicht op de verkeerscirculatie in kaart gebracht. De verandering is besproken met bewoners, horeca en ondernemers. Mensen die nu een ontheffing hebben, zijn geïnformeerd en worden op de hoogte gehouden over het vervolg.

Lees ook:

de veestallen

De eigenaren van De Veestallen beginnen een tweede restaurant in Breda

Sahila Lazrak en Richard van Velzen van restaurant De Veestallen aan de Speelhuislaan maakten onlang...

Meer helikopters en vliegtuigen boven Breda: dit is er aan de hand

Hoor of zie je de komende tijd meer vliegactiviteit boven Breda dan normaal? Da's logisch: Defensie ...

Al gespot? In het Ginneken zit sinds kort een nieuwe delicatessenwinkel

De bewoners van het Ginneken zijn er waarschijnlijk al van op de hoogte: sinds december heeft de buu...

adv.