Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veel verschil! Zo warm én nat was de zomer van 2019 in Breda

Door Jennifer da Graça 8 oktober 2019

Nederland: een piepklein landje waar je in zo’n drie uur wel doorheen bent met de auto. Naast dat je om het halfuur een nieuw dialect tegenkomt, is de kans ook groot dat tijdens zo’n rit het weer wel héél vaak wisselt. Op een hete dag kan het in het noorden zomaar tien graden kouder zijn dan hier in het zuiden. Hoeveel verschilde Breda precies met de rest van het land? RTL Nieuws zocht het uit en wij nemen je daar graag in mee. 

Laten we vooropstellen dat de zomer van 2019 écht zomer was. De hitte inspireerde ons zowaar om een ei te bakken op straat, zo warm was het. Toch regende het de afgelopen maanden ook genoeg, wat alleen maar fijn is voor alle plantjes en bomen.

Zo warm hadden we het in Breda

Tijd om het artikel van RTL Nieuws eens te checken. In de zomer van 2019 was het in Breda gemiddeld 18,7 graden Celsius, wat een ruime graad hoger is dan in 2009. We hadden deze zomer 78 warme dagen (boven de 20 graden Celsius), waarvan dan weer 32 boven de 25 graden Celsius en 12 zelf tropisch (boven de 30 graden Celsius).

Ter vergelijking: in Den Helder was de gemiddelde temperatuur 17,9 graden Celsius, waarvan 55 dagen boven de 20 graden uitkwamen. Best een verschil! Ook als je andere noordelijk gelegen steden checkt op de kaart, zie je dat deze allemaal kouder uitkomen dan Breda.

Zo nat was het in onze stad

Nu gooien we het over een andere boeg. Hoeveel regen is er in de zomer gevallen? Afgelopen zomer viel gemiddeld 2,6 millimeter regen per dag. Op 28 dagen dagen viel minstens één millimeter regen. Zegt dit je niet zoveel? Snappen we! Daarom maken we weer even een mooie vergelijking. Dit keer niet met Den Helder (daar viel namelijk maar een klein spatje regen meer), maar met Roermond. Gemiddeld stortte daar dagelijks 1,5 millimeter uit de hemel en op 24 dagen viel daar minstens één millimeter water op de grond.

Grappig verschil, minder grappige oorzaak

Als je naar de kaartjes kijkt, wordt één ding eigenlijk duidelijk. Nouja, eigenlijk twee. Ten eerste is het in het zuiden warmer dan in het noorden. En als je kijkt naar neerslag: het regent in het westen meer én vaker dan in het oosten. Grappig! Het minder grappige is dat de verhoging van de temperatuur en de toename van heftigere regenbuien te danken is aan de opwarming van de aarde.

Lees ook:

Arnold is eigenaar van feestcafé De Kapitein: ‘Dit wordt een heel nieuw concept in Breda’

Twee keer stond feestcafé De Kapitein al in de top drie van beste feestcafés van Nederland. Iedere z...

Vintagelovers opgelet: hier scoor je zomerkleding voor €1,- per item (!)

"Hey, Macklemore, can we go thrift shopping?" Als dit zinnetje jou als muziek in de oren klinkt, heb...
johnny de mol

Fangirls en -boys opgelet! Deze BN’ers komen in oktober naar Breda

Hé jij! Ben je er altijd als de kippen bij als een BN'er aankondigt naar Breda te komen? Hangt je ka...

adv.