Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Discussie en kritiek: skatepark PIER15 verwijdert kunstwerk van BredaPhoto

Door Daphne Geelink 15 september 2020

Na de officiële opening van BredaPhoto 2020 ontstond commotie rondom het kunstwerk van Erik Kessels ‘Destroy my Face’. PIER15 – de plek waar het werk te zien was – voelt zich door de druk van de reacties op social media en de financierders genoodzaakt om het kunstwerk te verwijderen.

Kessels wilde met ‘Destroy my Face’ de discussie rondom cosmetische chirurgie opwekken. Hij stelt vragen bij het feit dat steeds meer mensen hun uiterlijk veranderen. Op de vloer van het skatepark zijn achthonderd portretten te zien van mensen die cosmetische chirurgie zijn ondergaan. De portretten zijn geen bestaande personen. Tijdens BredaPhoto zouden skateboarders over deze ‘avatars’ heen skaten om de ‘geconstrueerde werkelijkheid’ te veranderen.

Kritiek

Op het kunstwerk kwam veel kritiek, waaronder van het collectief ‘We Are Not A Playground’. “We hebben grote bezwaren tegen het kunstwerk. Vrouwen worden hierdoor geobjectiveerd en geweld tegen vrouwen wordt hiermee genormaliseerd, omdat skaters letterlijk worden opgeroepen om de gezichten van vrouwen te vernielen”, aldus het collectief. De petitie die ‘We Are Not A Playground’ opzette, werd meer dan tweeduizend keer getekend.

Tekst loopt door onder Facebookpost.

SKATEPARK REMOVES AN ARTWORK THAT IS PART OF BREDAPHOTO 2020
After the official opening of BredaPhoto 2020 last…

Geplaatst door BredaPhoto op Maandag 14 september 2020

Reactie van PIER15

“Wat bedoeld was als kunstwerk om de dialoog aan te gaan over de maakbaarheid van de huidige beeldcultuur, bleek andere associaties op te roepen. Dit was echter nooit onze bedoeling”, zegt PIER15. Het skatepark laat weten de kritiek gehoord te hebben en de verantwoordelijkheid te nemen door de portretten weg te halen.

Discussie

Ook BredaPhoto reageert op de commotie: “We hebben er begrip voor dat mensen zich niet kunnen vinden in de vorm en/of de inhoud van het werk. Hierover kan je discussiëren.” De organisatie heeft de initatiefnemers van de online petitie tegen het werk aan tafel uitgenodigd. “Helaas hebben ze de uitnodiging afgesloten omdat ze uitdrukkelijk anoniem willen blijven”, aldus Fleur van Muiswinkel, directeur BredaPhoto.

Lees ook:

Heel actueel én indrukwekkend: dit kun je verwachten van BredaPhoto 2020

We mogen weer genieten van héél veel kunst. Fotokunst welteverstaan, want BredaPhoto is terug. Van 9...

Bramen uit het Mastbos eten: boswachter Floris vertelt of dat een goed idee is

Het Mastbos is de perfecte plek om even tot rust te komen. Er is veel groen, je vindt er fijne water...

Leuk volgens local Daena: ‘Hier word ik spontaan getransporteerd naar Italië’

Wat zijn de leukste plekjes in Breda? Dat vragen we iedere week aan een echte local. Deze week deelt...

adv.