Er werd veel ingebroken in Breda en vooral bij huizen met deze postcode

Door Annemijn Heijstek 1 december 2017

We hopen dat je het nog nooit hebt meegemaakt: een inbraak. Toch zijn er – helaas – heel wat dieven actief in Breda. In de eerste negen maanden van 2017 werd er in de stad Breda in totaal 407 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. Welke buurten het meest populair zijn bij dieven? Daar hebben we een overzicht van gemaakt.

Meeste inbraken

Woon je in het postcodegebied 4811 (station, centrum) dat heb je het niet best getroffen als het gaat om inbraakcijfers. In de eerste negen maanden van dit jaar werd daar 46 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan. Relatief gezien blijkt het wel mee te vallen in dit gebied. Het postcodegebied 4811 telt de meeste inwoners en dus is het aantal van 46 inbraken helemaal niet zo veel. Als we kijken naar de relatieve cijfers, waar het percentage inbraken gelet op het aantal inbraken in het betreffende postcodegebied het grootst is, komen postcodes 4836 (Mastbos), 4838 (Effen-Rith) en 4818 (Zandberg) er slecht vanaf. In het gebied Mastbos werd er bij 0,8% van de bewoners ingebroken, in Effen-Rith werd er bij 0,7% van de bewoners ingebroken en in Zandberg werd er bij 0,37% van de bewoners ingebroken.

In de maand februari werd het vaakst ingebroken in Breda: 61 keer. Opvallend is dat in de maanden juli (36 keer), augustus (31 keer) en september (34 keer) het minst is ingebroken, een maand waarin veel mensen op vakantie zijn en de kans op inbraak juist groter is. Het blijkt allemaal uit cijfers die we hebben verzameld op basis van gegevens van politie Nederland.

Minste inbraken

In welke buurt je moet gaan wonen als je de minste kans op een inbraak wilt hebben? De minste inbraken (oftewel het laagste percentage in een postcodegebied gelet op het aantal inwoners) werden gedaan in de gebieden Haagpoort (postcode 4812) en Krochten (postcodes 4825 en 4826).

Bekijk op het kaartje hieronder hoe vaak er in de eerste negen maanden van dit jaar in jouw buurt is ingebroken. Ook kun je in dit kaartje de gegevens bekijken van onder andere Ulvenhout, Prinsenbeek en Bavel.

adv.