Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit zijn de regels over het terug jatten van je eigen fiets

Door Jennifer da Graça 13 februari 2020

Voor menig Bredanaar een herkenbare gebeurtenis: fiets gejat! Maar dat je hem na een paar dagen weer terugziet, mét een nieuwe eigenaar op het zadel, komt minder vaak voor. Nu vragen wij ons af: mag je hem dan eigenlijk ‘terugjatten’? Tijd voor een onderzoekje.

Daar gaat je trouwe stalen ros, zomaar ineens met iemand anders erop. Een paar dagen geleden was je nog dieptreurig toen je erachter kwam dat ‘ie was gestolen. Nu maakt die droefheid plaats voor woede: erachteraan! MIJN fiets, ik sleur diegene eraf en confisceer wat van mij is, denk je heldhaftig. Want als je de politie inlicht gaat het niet altijd even snel.

Maar eh… Mag dat eigenlijk wel, je fiets terugstelen? En is er een verschil tussen je fiets terugstelen van de dief, en het terugstelen van een nieuwe eigenaar die hem gewoon netjes bij die dief heeft gekocht?

Wetboek van Strafrecht

Tijd om uit te zoeken wat de gemeente Breda hierover zegt. Al snel komen we erachter dat dit niet per gemeente verschilt, maar in het Wetboek van Strafrecht staat. Artikel 310 om precies te zijn.

We lezen: ‘Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.’ Oké, in normaal Nederlands: je mag niet jatten. Ja, duh. Nou hebben we nog steeds geen antwoord op onze vraag.

Bewijs

Op de website van de Fietsersbond staat dit: ‘De vorige eigenaar (jij dus) moet eerst bewijzen dat de fiets ooit van hem was. Hij zal een aankoopbewijs moeten laten zien, of de oorspronkelijke sleutels, of zijn postcode in het frame.

De wet eist verder dat de oorspronkelijke eigenaar de fiets door diefstal is kwijtgeraakt. Als hij een proces-verbaal van aangifte kan laten zien, moet de nieuwe eigenaar of de dief de fiets aan je teruggeven.

Niet zomaar afpakken

Het antwoord is dus: je mag hem niet zomaar van de persoon afpakken die op jouw fiets rijdt, of het nu de dief is of niet.

Eerst moet je een aantal dingen kunnen bewijzen, maar ja, dan is de vogel natuurlijk allang weer gevlogen. Vind je dit frustrerend? Wij eigenlijk ook..

Lees ook:

bellen op fiets

Appen op de fiets? In Breda zijn al boetes uitgedeeld!

Het zal je niet zijn ontgaan: sinds juli geldt er een 'appverbod' voor fietsers. Dat betekent dat je...
enge straatjes breda

Dit zijn volgens jullie de engste straatjes in Breda om te fietsen

Het wordt koud, de dagen worden korter en daardoor wordt het ook een stuk eerder donker. Brr. Wij wa...
zangfietspad breda

Bredaas mysterie: het verhaal achter het zangfietspad in Breda

Lekker meezingen met je favoriete nummer terwijl je door Breda fietst. Doe je dat weleens? Het mag o...

adv.