Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De laan van watte?! 7 x Bredase straatnamen waar je spontaan dyslexie van krijgt

Door Jennifer da Graça 8 september 2020

Te voet, op je stalen ros of lekker in de auto: je komt tijdens een tripje door Breda heel wat straatnamen tegen. Sommige zijn heel logisch en nogal populair (zoals de Molenstraat of Nieuwstraat), bij andere namen denken we: was da? Goed, pak pen en papier erbij, trommel een vriend op en ga zitten: spreek deze straatnamen één keer uit en laat de ander het opschrijven. Hoeveel hebben jullie goed?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Laan van Rasseghem

We vinden deze straat in het Ginneken en dat is niet zo gek: het oostelijke gedeelte van de stad kwam in handen van de eerste heer van Breda uit het geslacht van Gavere. Vier generaties later waren het Adelheid van Gavere én (je raadt het al) Gerard van Rasseghem die de leiding hadden over Breda. Het stel verkocht in 1326 onze stad aan hertog Jan III van Brabant.

Groen van Prinstererstraat

Is het een kleur of is het een feestdag? Geen van beide, want deze straat is vernoemd naar Guillaime (ook wel: Willem) Groen van Prinsterer. Hij was een bekende Nederlandse politicus en historicus. Lukt het je om in één keer de straatnaam uit te spreken?

Troelstrastraat

Deze straatnaam is even schattig als dat de straat eruitziet. Het is vooral een tongbreker door de ‘strastra’ achter elkaar. De Fries Pieter Jelles Troelstra was een socialistische leider die in 1918 de socialistische revolutie wilde uitroepen.

Ruusbroecstraat

Jaaa, dit is een instinker. Geen Ruusbroek-, maar Ruusbroecstraat.

Ripaertsbeemd

Wat een ‘ripaerts’ precies is, kunnen we helaas niet vinden. Wel weten we dat de kans groot is dat bewoners van deze straat vaak aan de telefoon moeten doorgeven dat het ‘Ripaertsbeemd met ‘AE’ is.

Nederbrakelstraat

Misschien makkelijk te spellen, maar wel een aardige tonguetwister. Nederbrakel is trouwens een Vlaamse plaats in de Ardennen.

Marconistraat

Lekker, macaroni! Of ehh, wacht. Marconi, pardon. De meesten zullen de naam van deze Italiaanse uitvinder wel kennen, toch kunnen we voorstellen dat deze straatnaam af en toe wat spelproblemen oplevert.

Lees ook:

Goed om te weten: in deze Bredase wijken slaan inbrekers het vaakst toe

Goed nieuws: het aantal woninginbraken in Breda is afgenomen! Tussen januari in mei dit jaar werd er...

Dit zijn de armste en rijkste wijken van Breda

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Breda of Bredanaars gaan. Zo vinden we het bij...

3 x hier geniet je dit weekend van livemuziek in Breda

Lekker genieten op een het terras is extra leuk als er livemuziek is, toch? Bij verschillende cafés ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.