Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondernemen in Breda: dit zijn de gevolgen voor zelfstandigen als inkomen wegvalt

Door Carin van der Meij 14 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Bredase zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een lopende- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Breda

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Bredase zelfstandigen íéts lager is: 34,8%. Uiteraard hopen we dat dit uiteindelijk alleen maar meevalt.

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Lees ook:

station breda coronaproof

Mag dat: skeeleren door station Breda?

Op een mooie zomerdag besluit je de skeelers uit de kast te halen om Breda te verkennen. Eenmaal bij...

Thomas loopt met Defensie de alternatieve Vierdaagse: ‘Ik heb er al wat rondjes Mastbos op zitten’

"We waren al begonnen met trainen toen we hoorden dat de Nijmeegse Vierdaagse helaas niet doorging",...

Foto’s! Subway bij het station kreeg een metamorfose en zo ziet het er nu uit

Je kunt stilzitten tijdens de coronacrisis, óf je kunt ervoor kiezen om de periode van rust om te ze...

adv.