Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Meer ruimte voor terrassen in Breda: dit is het plan van de gemeente

Door Daphne Geelink 29 mei 2020

De Bredase horeca mag vanaf 1 juni weer open en dat betekent dat het terrasseizoen nu echt begint. Door de anderhalvemeterregel passen er minder tafels in de huidige terrasindeling. Daar heeft de gemeente wat op gevonden: extra ruimte voor terrasstoelen.

Voor de coronacrisis waren er in Breda zo’n 10.000 terrasstoelen beschikbaar. Erna zou dat aantal tussen de 4.000 en 5.000 liggen. De gemeente gaat ervoor zorgen dat er meer ruimte komt, zodat we straks ongeveer 6.000 stoelen op het terras in de stad hebben. Burgemeester Depla vertelt: “Breda bruist: met winkels, maar ook met horeca. Dat hebben we de afgelopen maanden gemist, maar een gedeelte van de stad krijgen we maandag 1 juni terug.”

Anders na corona

Een biertje op het terras of even op stap gaan wordt anders na corona, laat de burgemeester weten. “We hebben het al drie weken over hoe we de stad kunnen openen en weer naar het terras kunnen.” De gemeente heeft een plan opgesteld samen met hulpdiensten, Toegankelijk Breda, buurtbewoners, de afvalservice en uiteraard de Bredase horeca. Wethouder Boaz Adank geeft complimenten aan Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Breda: “Ze hebben echt met iedereen over het plan gesproken. Er is over nagedacht.”

Op deze plekken is meer ruimte voor terrassen

Dit staat er in het plan: het zuiden van de Grote Markt wordt eenrichtingsverkeer, evenals de Havermarkt. Daarnaast komt er felgele belijning voor slechtzienden op de grond. Onder de bomen op het Kasteelplein komen terrasstoelen, het Van Coothplein wordt zo ingericht dat er meer ruimte is en ook de Haven, Vlaszak en de Veemarkt worden uitgebreid. “Overal zoeken we de maximale ruimte op”, laat Johan de Vos van KHN Breda weten.

Aan de Nieuwstraat en de Reigerstraat is op de stoepen plek voor een terras. Verder komen er waarschuwingsborden voor auto’s en krijgen voetgangers voorrang in de binnenstad. Alle nooddeuren blijven vrij. Plaatst een horecazaak terrassen voor een winkel of woning? Dan is toestemming van de winkeliers of inwoners nodig voor dit wordt gerealiseerd.

Finetunen

In totaal is er straks 10.000 tot 15.000 vierkante meter extra ruimte voor terrassen. “Dit alles is mogelijk zonder het bestemmingsplan aan te passen. Dit zou een ander verhaal zijn als het Chasséveld zou worden gebruikt voor terrassen”, vertelt Depla. “Naar deze en andere locaties wordt later gekeken. We kijken dinsdag 2 juni hoe de eerste dag is verlopen, daarna zullen we gaan finetunen.” Het terrasplan van de gemeente geldt tot 1 september.

Lees ook:

Beste combinatie ooit! Je kunt nu dineren in een escape room en zo gaat dat

Ken je dat? Je staat midden in een escape room en wilt zo snel mogelijk alle raadsels oplossen om te...

Indruk maken op verjaardagen? 5 x grappige weetjes over Breda

De echte Bredanaar wil alles van de stad weten: van de geschiedenis tot de leukste horecatenten in d...
el patio

Tapas, pinchos en meer: El Patio maakt plaats voor een nieuw Spaans restaurant

El Patio Pintxos y Vinos is sinds 5 februari gesloten. Het restaurant aan de Haven is in handen van ...

adv.