Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Let op: donderdag rijden er geen streekbussen vanwege staking

Door Annemijn Heijstek 2 januari 2018

Met de bus naar je werk donderdag? Verzin maar gauw iets anders, want op 4 januari staken de werknemers in het streekvervoer en rijden er in Breda – en in een hoop andere regio’s in ons kikkerlandje – geen streekbussen.

Waarom wordt er gestaakt? Nou, de werkgevers in het streekvervoer weigeren om afspraken te maken over het verminderen van de hoge werkdruk. Vakbond FNV laat in een persbericht weten dat de roosters steeds krapper worden. Ook zijn de werkgevers niet bereid om hun werknemers loonsverhoging te geven van 3,5 procent over 12 maanden. “We hebben nu diensten van vier uur, waarin we niet eens naar de wc kunnen”, vertelt buschauffeur Sooi van Weegberg uit Tilburg. “Staken is voor ons een uiterst middel, we doen dit niet graag. Er is ook bewust gekozen voor de kerstvakantie, zodat scholieren er geen last van hebben.”

Werkgevers begrijpen de actie van de bonden niet. “Voor een landelijke staking, die zoveel mensen dupeert, is geen aanleiding”, aldus de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer.

Goed om te weten

De staking in het streekvervoer duurt op 4 januari de hele dag. De stakende buschauffeurs komen bijeen in de remises om druk uit te oefenen op Arriva. Als er geen – volgens de werknemers – goede afspraken gemaakt kunnen worden, volgen er meer en langdurigere stakingen. Haal voor donderdag in ieder geval maar alvast je stalen ros uit de schuur, want dat wordt een retourtje op de fiets.

adv.