Erik groef 33 skeletten op in Breda en vertelt ons er alles over

Door Annemijn Heijstek 14 november 2017

Het zal je maar gebeuren: je bent als bouwvakker lekker een supermarkt aan het slopen, komen er ineens skeletten uit de grond tevoorschijn! Dit gebeurde in 2013, tijdens de sloop van Albert Heijn en Bric&Brac aan het Speelhuisplein. In totaal zijn er 33 skeletten gevonden. Wij gingen een kijkje nemen en spraken met Erik, archeoloog van Gemeente Breda.

Bredase archeologen deden de afgelopen weken onderzoek op het braakliggende terrein aan de Anna van Burenstraat en het Speelhuisplein. Nadat de skeletten tijdens de sloop werden gevonden, hielden de archeologen er rekening mee dat er weleens meer skeletten zouden kunnen liggen. Er zijn aanwijzingen dat het gaat om een begraafplaats van het militair hospitaal. De graven liggen namelijk op het defensieterrein. Ook zijn er medische ingrepen gepleegd op de lichamen. Erik Peters vertelt ons meer over deze bizarre vondst.

Is dit een bijzondere ontdekking voor Breda?

“Voor Breda is dit een hele bijzondere ontdekking. We hebben een stukje van het vestingwerk aangetroffen maar dat gebeurt wel vaker. De vesting is steeds een stukje uitgebreid dus dat is best wel een groot gebied van Breda. Hier bij het Speelhuisplein zitten we eigenlijk bij een punt van de vesting, daar is een walling op gemaakt en op dat binnenterrein hebben we graven aangetroffen.”

Stond hier het militair hospitaal?

“Hier was de begraafplaats, het militair hospitaal was in het centrum van Breda. Toen de Albert Heijn werd gesloopt wisten we wel dat hier de vesting zou zitten, maar toen kwamen er skeletten tevoorschijn! Dat was voor ons de aanleiding om bij de opgravingen op het terreintje ernaast beter op te letten. We konden daar ook skeletten verwachten en dat was inderdaad ook zo. Er zijn in totaal dertig graven gevonden met daarin 33 skeletten.”

En veel skeletten hadden verminkingen?

“Ja, dat is eigenlijk het meest bijzondere. Als archeoloog vind je wel vaker skeletten. Vroeger werden mensen ook begraven natuurlijk. Maar nu hebben we een paar skeletten gevonden waarbij in de bovenkant van de schedel is gezaagd en we hebben er een paar waar een bovenarm of een bovenbeen is afgezaagd. Dat is heel bijzonder. We vermoeden eigenlijk dat defensie in de 18e eeuw begonnen is met het onderzoeken van doden die niet door een kogel waren overleden. Heel simpel gezegd: soldaten dood door een kogel snapte defensie wel, maar als iemand van een jaar of 18 ineens spontaan overleed, dan was dat gek. Dus gingen ze hersenonderzoek doen, maar ook bottenonderzoek.”

Wat gaat er nu gebeuren?

“De skeletten hebben we er allemaal uitgehaald. Onze collega is gespecialiseerd in skelettenonderzoek dus die gaat er verder naar kijken om te zien hoe lang die mensen waren en wat nou precies de leeftijd is van de overledenen. Ook gaat zij kijken of ze eventueel sporen van ziektes kan vinden om een doodsoorzaak aan te wijzen. Hier op het terrein wordt alles dichtgegooid en er gaat op een gegeven moment gewoon weer gebouwd worden. Maar alle graven zijn weg.”

Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda
Foto: Gemeente Breda

Bekijk hier het filmpje van de graven: