Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten voordat je de bus of trein in Breda pakt

Door Daphne Geelink 19 mei 2020

De bus of trein pakken in coronatijd, hoe werkt dat? Hoe zit het met mondkapjes, hoe wordt rekening gehouden met de anderhalvemeterregel en wat is de dienstregeling? Hier vind je alle informatie die je moet weten als je de trein of bus in Breda instapt.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

De dienstregeling

station breda coronaproof
Foto: indebuurt Breda

NS

Sinds 21 maart voerde NS een basisdienstregeling in, waardoor er alleen maar sprinters reden. Vanaf woensdag 29 april rijden er meer intercity’s en vanaf 1 juni wordt de dienstregeling weer zo goed als normaal. Hier vind je meer informatie over de dienstregeling van NS.

Arriva

Ook Arriva was genoodzaakt om een aangepaste dienstregeling in te voeren, doordeweeks geldt bijvoorbeeld een vakantiedienstregeling met een aantal veranderingen. Zo rijden er geen bussen naar België, de buurtbussen (200-lijnen) rijden niet en ook de Nightliners in Breda zijn geschrapt. Arriva kijkt per regio hoe de dienstregeling vanaf 1 juni kan worden opgeschaald. Hier lees je meer over de dienstregeling van Arriva in Brabant. 

Reis alleen als het echt moet

Houd de komende tijd de reisplanner van de vervoerders in de gaten als je op pad gaat. NS en Arriva blijven herhalen: “Reis alleen als het echt moet.”

Geen kaartje kopen in de bus, online tickets en meer

station breda coronaproof
Foto: indebuurt Breda

Ga je met de bus of trein in Breda? Wees dan goed voorbereid. NS spoort aan om online een kaartje te kopen of met OV-chipkaart te reizen. Zo kun je ‘Automatisch Opladen’ op je kaart laden, zodat je nooit meer in de rij hoeft te staan bij de ticketautomaat.

In de bussen van Arriva kun je voorlopig geen kaartje kopen. Je kunt reizen op saldo met je OV-chipkaart, een e-ticket (geprint of op je telefoon) kopen óf een kaartje bij een van de servicepunten van de vervoerder halen.

Afstand houden

busnummers breda
Bushalte aan de Karnemelkstraat in het centrum van Breda. Foto: indebuurt Breda

Reis je met de bus? Dan moet je achter instappen. De deur aan de voorzijde blijft gesloten en posters op de deur leiden je naar de achterkant. In de trein wordt regelmatig omgeroepen dat – ook bij het in- en uitstappen – we anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar. Ook als je eenmaal in de bus of trein zit is afstand houden belangrijk. Ga dus niet direct naast iemand zitten of pak een bus of trein later wanneer deze al erg vol zit.

Mondkapjes

station mondkapje in trein
Foto: ANP

Let op: vanaf 1 juni is het verplicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen, dus ook in Breda. Alleen een niet-medisch mondkapje volstaat, de medische variant is verboden in verband met het dreigende tekort voor de zorg.

Je kunt op steeds meer plekken in Breda mondkapjes kopen: wij maakten een lijst met winkels waar je ze nu al kunt halen. Mis je een zaak in het lijstje? Tip ons dan.

bredase aanbiedingen

Bij deze winkels in Breda kun je mondkapjes kopen

Het openbaar vervoer gaat vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling rijden: maar je moet w...

Kaartcontrole

station breda coronaproof
Foto: indebuurt Breda

Je moet natuurlijk – ook in deze tijd – een kaartje hebben of inchecken met je OV-chipkaart om met het openbaar vervoer te reizen. Bij een ticketcontrole wordt gevraagd om zelf je vervoersbewijs voor de kaartlezer te houden. Zo blijft aanraking met de medewerkers beperkt.

Lees ook:

station breda coronaproof

Dit is de coronaproof versie van station Breda

Premier Rutte liet in de persconferentie op woensdag weten dat het openbaar vervoer langzaam weer op...
danoesja

Kijktip! Bredase Danoesja zoekt naar liefde in het tv-programma The Dateables

De goedlachse Danoesja Koziol uit Breda doet mee aan het televisieprogramma The Dateables. Hierin vo...

Chantal en Mike zouden trouwen in Turkije: ‘We kozen bewust om het te cancelen’

Chantal Kuipers (33) en haar verloofde Mike (36) hadden het helemaal uitgestippeld: op 18 mei zouden...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.