Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronavirus in Breda: alle ontwikkelingen op een rij

Door Daphne Geelink 9 maart 2020

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat het coronavirus Breda heeft bereikt. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd mensen in onze stad positief getest op het virus, zo meldt het RIVM. Dit zijn alle ontwikkelingen op een rij.

Dit artikel wordt niet meer geüpdatet.

In de kaart hieronder staat per gemeente aangegeven hoeveel mensen opgenomen zijn in het ziekenhuis vanwege COVID-19 in Nederland, per 100.000 inwoners. Het gaat hierbij om de gemeente waar de besmette persoon woont.

Dinsdag 3 maart: eerste besmettingsgeval in Amphia

Het eerste besmettingsgeval in Amphia is op dinsdag 3 maart bekendgemaakt. Het ging om een oudere vrouw uit de gemeente Altena. Zij is besmet geraakt doordat ze in contact was geweest met iemand die het coronavirus had. Amphia neemt maatregelen: zo test het ziekenhuis alle patiënten met griepachtige klachten.

Woensdag 4 maart: medewerker van Amphia besmet

Een dag later maakt het ziekenhuis bekend dat een medewerker van de polikliniek Neurologie positief getest is op het virus. Alle collega’s die contact hadden met de medewerker, zijn naar huis gestuurd.

Donderdag 5 maart: medewerker Breda University positief getest op COVID-19

Ook een medewerker van Breda University of Applied Sciences is positief getest op het coronavirus. Dat meldt BN DeStem donderdag 5 maart. De man kreeg na zijn vakantie ziekteverschijnselen. Op 21 februari werkte hij voor het laatst op de hogeschool, waar hij werkzaam is op de afdeling Hotel & Facility.

Vrijdag 6 maart: Amphia verplaatst operaties en maatregelen inwoners Noord-Brabant

Het aantal besmettingen loopt op en dat heeft invloed voor de capaciteit van het ziekenhuis. Daarom is Amphia genoodzaakt om operaties te verplaatsen. Dit zijn alleen operaties die geen spoed hebben en patiënten worden hierover persoonlijk geïnformeerd. Behandelingen op de afdelingen Spoedzorg, Oncologie en Verloskunde gaan altijd door en ook de poliklinieken zijn open.

Het RIVM adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. Van het grootste deel van de patiënten in Nederland is de bron bekend. Van de patiënten waarvan dit niet het geval is óf waarvan het nog onderzocht wordt, komt het merendeel uit Brabant of heeft een link met de provincie. Meer informatie over het advies voor Noord-Brabant lees je hier.

Zondag 8 maart: meeste besmettingen in Breda en 10 medewerkers van Amphia positief getest op het virus

Het RIVM maakt zondag 8 maart bekend dat in Breda de meeste besmettingsgevallen van het coronavirus zijn. In de ochtend stond de teller nog op drie, maar zondagmiddag waren dit 16 mensen. Hierbij telt het RIVM enkel patiënten die in de gemeente Breda wonen.

BN DeStem laat zondagmiddag weten dat tien medewerkers van Amphia besmet zijn met het coronavirus. Dat vertelt woordvoerster Conny Feskes. Van één medewerker was al bekend dat hij of zij besmet was: het gaat om negen nieuwe gevallen. De besmettingen in Amphia zijn niet per se gerelateerd aan het hoge aantal besmettingen in Breda. De woordvoerster laat weten dat enkele medewerkers niet in Breda wonen.

Tekst loopt door onder foto.

amphia ziekenhuis
Het vernieuwde Amphia ziekenhuis. Foto: indebuurt Breda

Maandag 9 maart: 3 nieuwe gevallen in Breda en belangrijke persconferentie

Uit cijfers van het RIVM blijkt maandag 9 maart dat de teller in Breda op 19 patiënten staat. Tilburg is vanaf dat moment de gemeente met de meeste gevallen in Nederland: in deze stad zijn 27 mensen besmet met het coronavirus.

In de avond van 9 maart houden premier Mark Rutte en Jaap van Dissel, de directeur van het RIVM, een persconferentie over de huidige stand van zaken. De belangrijkste peilers: in heel Nederland wordt voorlopig géén handen meer geschud en Brabanders werken indien mogelijk, thuis. Op die manier hoopt de commissie verspreiding tegen te gaan.

Dinsdag 10 maart: 8 nieuwe coronapatiënten in Breda, grote evenementen in Brabant afgelast en meer

Het RIVM maakte dinsdag 10 maart nieuwe cijfers bekend. Breda heeft er acht nieuwe coronapatiënten bijgekregen en daarmee komt het totaal op 27 gevallen. Na Tilburg (29 patiënten) wonen in Breda de meeste besmette mensen van Nederland.

De Brabantse veiligheidsregio’s maakten dinsdag op een persconferentie bekend dat grote evenementen in Brabant niet doorgaan. Zo zijn alle betaald voetbalwedstrijden afgelast, gaat Breda in Concert niet door en ook is er een streep gezet door de feestelijke activiteiten bij Kabonk. Het speelpark gaat wel gewoon open dit weekend. Daarnaast wordt geadviseerd om zeven dagen sociale onthouding te houden.

Woensdag 11 maart: meerdere Bredase evenementen worden geschrapt

Grote evenementen in Brabant kunnen niet doorgaan. Daarnaast kiezen veel organisaties er zelf voor om evenementen in Breda te cancelen. Zo gaat Breda in Concert indoor, Brabant Art Fair en de pubquiz in Foodhall Breda niet door. Hier lees je welke evenementen in Breda precies zijn afgelast.

BN DeStem laat weten dat Amphia een speciale corona-afdeling opent. Hier worden komende tijd alle corona-patiënten behandeld. De afgelopen jaren werd tijdens griepepidemieën een vergelijkbare afdeling ingericht.

Het RIVM heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt: er zijn nu 32 Bredanaars positief getest op het virus. In Amphia is een patiënt helaas overleden aan het coronavirus. Het betreft iemand uit Etten-Leur.

Vandaag heeft mij het droevige nieuws bereikt dat een inwoner van Etten-Leur, die eerder positief getest is op het…

Posted by Burgemeester de Vries van gemeente Etten-Leur on Wednesday, 11 March 2020

Donderdag 12 maart: maatregelen Amphia en persconferentie van het kabinet

Amphia heeft tijdelijk twee ingangen ingericht op de spoedeisende hulp. Rechts is voor mensen die klachten hebben zoals hoesten, niezen of verkoudheid. Hier krijg je een mondkapje bij binnenkomst. Links is voor mensen die geen last hebben van deze klachten. Meer over de maatregelen lees je hier.

Alle evenementen met meer dan 100 personen afgelast

Het kabinet meldt in een persconferentie op donderdag 12 maart een nieuwe maatregel. Evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn afgelast. Dit geldt ook voor publieke locaties, zoals musea, theaters, sportclubs en -wedstrijden. Zo zijn alle evenementen in MEZZ en Chassé Theater afgelast.

Ook wordt iedereen in het land opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. De sociale onthouding geldt nu niet meer alleen voor Brabant, maar voor heel het land tot en met 31 maart. Voor onze provincie komen de komende uren of dagen waarschijnlijk nog extra maatregelen.

Op BN DeStem lezen we dat helaas nog iemand is bezweken aan het coronavirus. Het gaat om een oudere inwoner van de gemeente Zundert. Daarnaast waarschuwt Amphia dat het code rood is in het ziekenhuis: het personeel verwacht dat de intensive care-afdeling binnen enkele dagen vol ligt, wat uiteraard niet gunstig is.

Vrijdag 13 maart: 53 besmette personen

De teller voor aantal besmette personen in Breda staat nu op 53. Dat zijn 11 meer dan de dag ervoor.

Zaterdag 14 maart: medewerker GGD West-Brabant besmet

Omroep Brabant meldt zaterdag 14 maart dat een medewerker van GGD West-Brabant besmet is met het coronavirus.

Zondag 15 maart: nepnieuws over Amphia in de rondte en nieuwe persconferentie

Volgens Amphia gaat momenteel nepnieuws rond: het gaat om een bericht op het internet waarin een van de artsen van het Bredase ziekenhuis de noodklok zou luiden. “We willen je er graag op wijzen dat dit een nepbericht is en niet strookt met de werkelijkheid in het ziekenhuis”, luidt het op de Facebookpagina van Amphia.

Een nieuwe persconferentie brengt strengere maatregelen: Bruno Bruins laat weten dat alle maatregelen verlengd worden tot en met 6 april. Ook gaan alle scholen, horeca en sportscholen dicht. In Brabant wordt de komende weken ook onderzocht wat de besmettingrisico’s zijn voor kinderen.

Maandag 16 maart: 538 Koningsdag afgelast

Het lijkt nog zo ver weg: Koningsdag. Toch zijn alle organisaties druk in de weer om het enorme feest voor te bereiden. Of beter gezegd, waren. Radio 538 maakt maandag bekend dat 538 Koningsdag helaas niet doorgaat in verband met de coronacrisis. Hier lees je er meer over.

Dinsdag 17 maart: gemeente komt met noodplan

Bredanaars die acute geldproblemen hebben door het coronavirus kunnen vanaf dinsdag 17 maart mogelijk beroep doen op de gemeente. De nieuwe maatregel heet BroodNood. Deze maakt het mogelijk om snel over geld te beschikken voor dagelijks levensonderhoud.

Donderdag 19 maart: Amphia verplaatst eerste patiënten naar andere ziekenhuizen

BN DeStem meldt dat Amphia donderdag 19 maart de eerste vijf coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten Brabant verplaatst. Dit zodat het Bredase ziekenhuis genoeg bedden vrij heeft op de intensive care.

Zondag 22 maart: elfde patiënt in Amphia overleden, 18 mensen overgeplaatst

Amphia laat weten dat de elfde patiënt in het ziekenhuis is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal worden er nu 58 mensen met COVID-19 verzorgd in het Bredase ziekenhuis. Tien hiervan liggen op de intensive care, 48 in de kliniek. Ook zijn er nog 28 patiënten verdacht van besmetting met het virus.

Afgelopen dagen werden 18 coronapatiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in Nederland. Dit om ruimte te maken op de IC-afdeling van Amphia. Dat meldt het ziekenhuis op de website.

Maandag 23 maart: strengere maatregelen

De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden verlengd én verscherpt. Dat heeft een flinke invloed op de evenementenbranche, ook in Breda. Tijdens een persconferentie maandagavond op het Ministerie van Justitie en Veiligheid lieten diverse ministers weten dat tot 1 juni geen evenementen mogen plaatsvinden. Hier lees je om welke Bredase evenementen het onder andere gaat.

De maatregelen waren eerst van kracht tot en met 6 april. Meer informatie lees je op het liveblog van BN DeStem.

Woensdag 25 maart: Amphia maakt gebruik van vloerstickers, Depla beantwoordt vragen

Om ervoor te zorgen dat mensen echt anderhalve meter afstand houden, maakt Amphia sinds woensdag 25 maart gebruik van vloerstickers. Hieronder zie je hoe dat eruitziet.

Antwoord op veel vragen

Burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank zaten woensdagmiddag om 17.00 uur klaar voor een livesessie op Facebook. Hier konden Bredanaars allerlei vragen stellen: zo vroegen mensen hoe er in Breda wordt gehandhaafd, hoe het zit met huwelijken en of sportverenigingen geholpen worden. Hier lees je alle antwoorden.

Vrijdag 27 maart: stand zaken in Amphia

Amphia heeft een update gegeven. Wij zetten de stand van zaken even op een rij:

 • Op dit moment worden 96 coronapatiënten verzorgd in Amphia. 17 hiervan liggen op de intensive care.
 • Er zijn nu 22 mensen overleden aan de gevolgen van het virus in het Bredase ziekenhuis.
 • In totaal zijn er 56 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis.

Dinsdag 31 maart: maatregelen verlengd

Tijdens een nieuwe persconferentie werd het volgende bekend: alle maatregelen die zouden gelden tot 6 april, zijn nu verlengd tot en met 28 april. Dat betekent dus: thuiswerken, niet naar de kapper, het museum of uit eten. Daarnaast blijven scholen gesloten tot de meivakantie. Voor evenementen en sportwedstrijden verandert er niets: die zijn nog steeds tot en met 1 juni verboden. Het kabinet maakt in de week voor 28 april bekend of de maatregelen worden verlengd.

Ook geeft Amphia een update over de stand van zaken:

 • Momenteel worden 89 patiënten met het coronavirus verzorgd in Amphia, waarvan 27 op de intensive care.
 • In Amphia zijn tot nu toe 35 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
 • In de 24 uur voor deze update zijn 7 patiënten met het coronavirus ontslagen uit het ziekenhuis, dit zijn er in totaal 96.

Donderdag 2 april: nieuwe update Amphia

Een nieuwe update vanuit Amphia:

 • Momenteel worden 81 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis. 27 van hen liggen op de intensive care.
 • In Amphia zijn tot nu toe 49 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus,
 • In de 24 uur voor deze update zijn 11 patiënten met het virus ontslagen uit het ziekenhuis. Het totaal van ontslagen patiënten komt daarmee neer op 114.
 • De Volkskrant meldt dat Amphia-directeur Olof Suttorp helaas zelf getroffen is door het virus. Hij is nu thuis.

Donderdag 9 april: update stand van zaken Amphia

 • In totaal worden 71 patiënten met corona verzorgd in het ziekenhuis. 28 van hen liggen op de IC.
 • Sinds de uitbraak van het virus zijn in Amphia 62 mensen overleden aan de gevolgen hiervan.
 • In de afgelopen 24 uur voor het verzamelen van deze cijfers zijn tien patiënten ontslagen uit het ziekenhuis! Daarmee komt het totaal op 180 patiënten.

Capaciteit

De intensive care van Amphia heeft normaal gezien dertig bedden. Het ziekenhuis heeft extra IC-capaciteit gerealiseerd, waardoor er 26 bedden bij komen. Het totaal van 56 IC-bedden is bedoeld voor zowel coronapatiënten als andere patiënten. Uiteraard worden de coronapatiënten in isolatie verzorgd.

Donderdag 16 april: nieuwe persconferentie

Tijdens een persconferentie op woensdag 15 april praatten Rutte en De Jonge ons bij. De échte update over de doorgang van de maatregelen komt pas 20 april, maar toch was het tijd voor een tussentijdse stand van zaken. Wel kregen we een inkijkje in de criteria waarnaar wordt gekeken om de maatregelen eventueel te versoepelen:

“We nemen volgende week een besluit over de situatie na 28 april. Het is een tussenweek. Het loket gaat zeker niet helemaal open als er al versoepeling mogelijk is.”
De drie belangrijkste criteria:

 • De druk op de zorg, kan de zorg het aan?
 • Bescherming van ouderen en mensen zwakke gezondheid
 • Zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus

Stand van zaken Amphia

 • De afgelopen 24 uur werden in totaal 38 patiënten met corona verzorgd, 21 van hen liggen op de IC.
 • Sinds het uitbreken van corona zijn in het Amphia 76 overleden aan de gevolgen van het virus.
 • In de afgelopen 24 uur zijn twee patiënten met corona ontslagen uit het Bredase ziekenhuis. Dit komt neer op een totaal van 217 ontslagen patiënten.

6 mei: versoepeling van sommige maatregelen

Het was tijd voor een redelijk spontane persconferentie, vroeger dan op de planning stond. Mark Rutte en Hugo de Jonge praatten ons bij over de maatregelingen en de versoepeling daarvan.

Een korte samenvatting: vanaf 11 mei kunnen bijna alle contactberoepen aan het werk, er moet wel op afspraak gewerkt worden. Klanten moeten hierbij altijd anderhalve meter afstand houden. Andere zaken die vanaf 11 mei weer mogen zijn:

 • Basisscholen en kinderopvang gaan gedeeltelijk weer open.
 • Iedereen boven de 18 jaar mag buiten sporten, wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Dat betekent geen contactsport, geen wedstrijden en thuis douchen.
 • Bibliotheken kunnen weer open, uiteraard weer met de anderhalve meter-afspraak.

Plannen vanaf 1 juni

Premier Rutte vertelt ook meer over de plannen vanaf 1 juni.  De volgende versoepelingen gaan alleen door als het écht kan:

 • Voorgezet onderwijs kan weer starten.
 • De terrassen mogen open onder twee voorwaarden: iedereen zit aan tafel en mensen houden afstand.
 • Restaurants, cafés, bioscoopzalen, theaters mogen maximaal dertig mensen ontvangen inclusief het personeel. Gasten moeten altijd reserveren.
 • Ook musea mogen open mits bezoekers vooraf een kaartje kopen.
 • Iedereen is verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.

Laatste update 6 mei. Dit artikel wordt niet meer geüpdatet

Meer over het coronavirus:

grote markt

Verpleegkundige roept op: ‘Denk alsjeblieft een beetje aan je medemens’

Het coronavirus heeft heel het land in zijn greep en het zorgpersoneel doet er alles aan om patiënte...

Hoe zit het met handhaving, daklozen en meer? Burgemeester Depla beantwoordt jullie vragen

Burgemeester Paul Depla en wethouder Boaz Adank zaten woensdagmiddag om 17.00 uur klaar voor een liv...
grote kerk

Hulp voor het bedrijfsleven: gemeente Breda biedt uitstel van betalingen

Het is geen verrassing dat de maatregelen om het coronavirus te bestrijden er flink inhakken bij Bre...

Dicht tot 1 juni: zo zit het met de Bredase scholen, horeca, kappers en sportverenigingen

De overheid kwam deze week met nieuwe maatregelen: alle evenementen en bijeenkomsten zijn verboden t...
persbericht avans

Medewerkers van Avans helpen mee in de zorg: ‘Verbazingwekkend hoe snel je het weer oppakt’

Avans Hogeschool geeft ruimte aan medewerkers die iets willen bijdragen aan de maatschappij. Zo kunn...

adv.