Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredase politie doet mee aan een proef met ‘zwaailicht’ op de fiets

Door Daphne Geelink 7 januari 2021

Het kan zomaar zijn dat je binnenkort politie op een fiets met blauwe verlichting ziet rondrijden. Politie Markdal doet mee aan een pilot waarbij wordt getest met ‘zwaaiverlichting’ op de fiets. Het team krijgt vier fietsen met opvallende blauwe verlichting.

Politie Markdal is een van de zes basisteams die meedoet aan de pilot die loopt van 1 januari 2021 tot en met april 2021. Nick Schuermans, politiebiker in basisteam Leijdal, is naast projectleider ook de initiatiefnemer van de proef.

Zichtbaarheid

“Als politiebikers zijn we niet altijd goed zichtbaar”, vertelt Schuermans. “Dat is enerzijds onze kracht wanneer we onopvallend in een wijk willen surveilleren, maar aan de andere kant zijn er ook situaties waarin je juist wel wilt opvallen.” Hij benoemt assistentie bij een verkeersongeval of een spoedmelding op een donkere weg.

Geen voorrang

Volgens de wet mogen fietsers geen (blauwe) optische signalen of knipperende verlichting hebben, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een ontheffing verleend voor de duur van de pilot. De politie met blauwe verlichting heeft – in tegenstelling tot gemotoriseerde hulpverleningsvoertuigen met sirenes – geen voorrang op andere voertuigen.

In de pilot wordt vooral aandacht besteed aan de verkeersveiligheid. “Als fietser ben je toch kwetsbaar in het verkeer. De speciale verlichting vergroot ook de herkenbaarheid, want blauw licht wordt direct geassocieerd met hulpverleningsdiensten.”

Veiligheid van het verkeer

“We hebben afgesproken dat we terughoudend zijn bij het voeren van de blauwe verlichting, dus alleen als dat noodzakelijk is voor de veiligheid van het overige verkeer en die van ons.” Na de pilot wordt gekeken of de lichtsignalen voor politiebikers landelijk worden ingevoerd.

Lees ook:

Politie en RIVM waarschuwen voor nep-sms’jes met uitslag coronatest

Stel: je wacht in spanning op de uitslag van je coronatest. Je telefoon gaat af en daar is het sms'j...

Eerste prik met coronavaccin gezet: dit moet je weten over vaccineren in Breda

Het vaccineren tegen het coronavirus is woensdag 6 januari begonnen. Dat roept allemaal vragen op: v...

In het pand van Coffee & Lunch 4 you komt een nieuwe horecazaak

Lunchzaak Coffee & Lunch 4 you heeft de coronacrisis niet overleefd. Eigenaresse Christel maakte dat...

adv.