Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bredase horecatoppers gaan aan de slag in de zorg: ‘Het is een win-winsituatie’

Door Daphne Geelink 30 oktober 2020

Een mooi initiatief in Breda: de lokale horeca gaat zich inzetten voor de zorg. Hiervoor werkt de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) samen met Surplus. Personeel dat normaliter achter de bar staat, gerechten bereidt in de keuken of de boel schoonmaakt, gooit het nu over een andere boeg.

De Bredase horeca was niet van plan om stil te zitten na de verscherpte maatregelen van het kabinet. “We vroegen ons af wat we konden doen om zo snel mogelijk weer open te kunnen én om onze mensen nuttig in te zetten in de tijd dat we dichtzijn”, laat Marijn van Dijke van KHN Breda weten. “En toen kwam Surplus op ons pad.”

Win-winsituatie

De zorgaanbieder komt op het moment handen tekort. “We keken of we iets voor het zorgpersoneel konden betekenen. Het bleek een win-winsituatie te zijn. Als onze medewerkers tijdelijk bij Surplus werken, hoeven wij hen geen loonkosten te betalen. Die neemt Surplus over. Zo houden wij de kosten laag en krijgt de zorg een hoop extra handen.”

Marijn vertelt dat een aantal functies beschikbaar zijn vanuit Surplus. Het horecapersoneel gaat niet echt verplegen, maar vooral sociale zorg bieden. “Het zijn randtaken om ervoor te zorgen dat de druk op de professionals wordt afgenomen.” Vanuit de horeca klinkt een positief geluid. “De afgelopen dagen hebben honderden mensen zich al aangemeld. De telefoon staat roodgloeiend.”

Horeca weer open

Hoelang gaat de Bredase horeca de zorg helpen? “Het is een cirkel”, legt Marijn uit. “De piek van de zorg staat gelijk aan de coronapiek in het algemeen. Als deze afneemt, zijn wij minder nodig. Als wij niet meer nodig zijn in de zorg, kunnen we misschien onze eigen horecazaak weer openen. Dat is uiteindelijk het doel.”

Lees ook:

Dennis start een nieuwe horecazaak in Breda: ‘Iedereen kan voor de opening al proeven’

Restaurant De Egelantier aan de Teteringsedijk in Breda ondergaat een transformatie. Nieuwe eigenaar...
grote markt

De eerste reacties van de Bredase horeca: ‘Het komt harder aan dan de vorige keer’

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag ...
pand family

Voor de hele familie: in de Belcrum komt een nieuw horecaconcept

De bewoners van de Belcrum hebben binnenkort nóg een friettent om de hoek. In een uniek pand aan de ...

adv.