Breda stelt zich kandidaat voor de wietproef

Door Jennifer da Graça 14 mei 2019

Gemeente Breda meldt zich aan voor het experiment met legaal geteelde wiet, zo lezen we bij BN deStem. 13 mei is onze stad officieel aangemeld bij minister Fred Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het experiment duurt ongeveer vier jaar.

Het duurt nog even voor we écht van start kunnen gaan: op zijn vroegst begint het experiment in 2021. Blijkt het experiment een succes? Dan wordt deze met anderhalf jaar verlengd. Op die manier kan een definitieve, landelijke overgang naar legaal geteelde wiet worden gerealiseerd.

Afwachten

De aanmelding betekent niet dat onze stad daadwerkelijk mee gaat doen aan het experiment. Tussen de zes en tien gemeenten worden gekozen voor de pilot: er vinden gesprekken plaats met alle aangemelde gemeenten om te beslissen welke het best mee kunnen doen. Het is nog even afwachten, dus!

Kritisch

Onze burgemeester Paul Depla staat open voor het experiment, maar blijft daarbij kritisch. Zo is hij benieuwd naar de mate van ondersteuning vanuit het Rijk wanneer negatieve effecten van het experiment de boventoon voeren. Ook moet er meer duidelijkheid verschaft worden over bij wie de risico’s van het experiment komen te liggen.

Huidige wietteelt en -verkoop

Momenteel mogen coffeeshops wél cannabis verkopen, maar de inkoop aan de achterkant is illegaal. In de hoop de onderwereld minder handvatten te bieden, is bovenstaand experiment leven ingeblazen. De test moet uiteindelijk aantonen of wiet verkocht kan worden zonder criminaliteit én wat het gebruik van wiet voor de gezondheid is.

Lees ook:

claudius prinsenlaan brug

Bredaas mysterie: dit is waarom deze brug van gebroken glas is gemaakt

Je bent er vast weleens overheen gefietst of gelopen: de brug bij de Claudius Prinsenlaan. Wij bekek...
Roken

Lidl stopt met roken: straks geen sigaretten meer bij de supermarkt!

Slecht nieuws voor de rokers: alle peuken verdwijnen uit de Lidl! De supermarkt gaat stoppen met de ...

Dit zijn de armste en rijkste wijken van Breda

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Breda of Bredanaars gaan. Zo vinden we het bij...

Meer over

Nieuws Breda

adv.