Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bono en Niels nemen Salon de Provence over: ‘Wij zijn 30 jaar jonger en dat ga je terugzien’

Door Daphne Geelink 7 november 2019

Het voelde als het juiste moment voor Bono van Veelen (29) en Niels van Kooten (30). De twee mannen leerden elkaar vijf jaar geleden kennen bij sterrenrestaurant Inter Scaldes (volgens Lekker 2020 het beste restaurant van Nederland) en gaan in februari 2020 een nieuwe uitdaging aan. Ze nemen restaurant Salon de Provence over in het Ginneken. De jonge ondernemers gaan onder dezelfde naam door, maar geven er echt hun eigen touch aan.

“Pauline en Jan, de huidige eigenaren van Salon de Provence, hebben jarenlang keihard gewerkt om er een prachtig restaurant van te maken”, stelt Bono. “Waarom de naam aanpassen als we er een nieuw hoofdstuk van kunnen maken?” Niels vult aan: “Salon de Provence is sterk en pakkend. Het is een bekende naam in Breda, waar wij waarschijnlijk ook de vruchten van kunnen plukken.” Verder wordt het restaurant precies het tegenovergestelde van wat het was. “Wij zijn zo’n dertig jaar jonger en dat ga je zeker terugzien.”

Brabants worstenbroodje

De twee wijken voor hun producten niet uit naar het buitenland, maar halen hun ingrediënten juist in de buurt van Breda. De ondernemers vertellen dat er een kaasvitrine komt waarin ze Nederlandse kazen presenteren. “We hoeven niet de grens over. Er valt in het binnenland zoveel te halen.” Niels: “We gaan veel met groente werken. We bieden een menu van vier tot negen gangen aan, waarvan we drie of vier gangen vegetarisch willen doen. Natuurlijk kunnen mensen ook à la carte bij ons eten.” Bono vult aan: “Het eerste gerecht? Dat wordt een Brabants worstenbroodje met een knipoog!”

“Als ik dit ga doen, doe ik het in Brabant.”

Waarom in Breda?

Niels woonde al een tijdje in Breda. Bono komt oorspronkelijk uit Oisterwijk, maar woonde hiervoor in Zeeland. Hij vertelt: “Ik heb altijd gezegd: als ik dit ga doen, doe ik het in Brabant. Breda is een stad die ademt en spreekt. Het leeft hier.” De doelgroep was ook een reden om hier een restaurant in het hogere segment neer te zetten. “We merkten dat er ruimte was. Het is een goede mengeling van jong en oud, waar veel mensen iets te besteden hebben. Het Ginneken is daar bij uitstek een goede plek voor.”

De mannen zijn nog jong, maar hebben wel jarenlange ervaring in de horeca. Hoe dat zo? Bono legt uit: “Mijn vader zei dat als ik een Playstation wilde, ik ervoor moest werken. Ik kon twee dingen doen: vakken vullen in een supermarkt of afwassen in een restaurant. Onbewust koos ik voor dat tweede. Dat was het eerste moment dat ik in aanraking kwam met de horeca.” Voor Niels begon het vrijwel hetzelfde. “Op mijn zeventiende studeerde ik Sport en Bewegen en verdiende ik wat bij in de afwas. Het was mijn stagebegeleider die vroeg of ik niet gelukkiger werd van een baan in een restaurant. Toen begon er een lampje te branden.”

“We trokken onze stoute schoenen aan en reserveerden een tafeltje.”

Sterrenrestaurants

De twee werkten zichzelf naar de top bij restaurants als Hofstede de Blaak in Tilburg en Inter Scaldes in Kruiningen. Dit laatste restaurant kreeg in 2017 een derde Michelinster. De droom om een eigen restaurant te starten bleef. “Via via hoorden we dat Pauline en Jan ooit Salon de Provence wilden verkopen. We trokken onze stoute schoenen aan en reserveerden een tafeltje in de zomer van 2018. We vroegen wanneer ze het wilden verkopen. Ja, het was gedurfd en in the face.” Niels vult aan: “Een maand later kregen we bericht en in mei 2019 hebben we getekend.”

Het beste restaurant van Breda?

De grote vraag is natuurlijk wat het toekomstbeeld van het restaurant is. Bono: “Het beste restaurant van Breda? Dat is wel de termijndoelstelling, maar ik ben voorzichtig met deze uitspraak. Het belangrijkste is dat mensen zich op hun gemak voelen in ons restaurant. In het sterrensegment merken we dat gezelligheid af en toe verdwijnt, maar dat is voor ons juist het belangrijkst.”

Lees ook:

restaurant wolfslaar (foto verkregen door wolfslaar zelf, in mailbox staan er meer)

Laat je in de watten leggen: 7 x luxe restaurants in Breda

De ene keer vind je het heerlijk om een burger naar binnen te schuiven en de andere keer verlang je ...
restaurant wolfslaar (foto verkregen door wolfslaar zelf, in mailbox staan er meer)

Trots op Wolfslaar: dit restaurant is gestegen in de top 100 van Lekker

Hoera! De restaurantgids Lekker500 is weer uitgebracht, een lijst met de 500 beste restaurants van N...
Foodguerilla

Babbe bouwde zelf in acht maanden tijd haar restaurant Foodguerilla

Lange tijd was Babbe bezig met het verwezenlijken van haar grote droom: een bioboerderij opzetten. T...
  • Wil jij een 'Nieuw in Breda' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Breda.

adv.