Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

BOEM! Dit is de reden van die harde knal vrijdagmiddag in Breda

Door Jennifer da Graça 24 juli 2020

Werd jij even opgeschrikt tijdens je lunch, werk of shopsessie in Breda? Grote kans, want vrijdagmiddag was er een harde knal te horen boven de Parel van het Zuiden.

Ook op onze redactie was de knal goed hoorbaar. Was het een gecrashte vrachtwagen, viel ergens iets van het balkon of was het iets anders? Wij hebben het antwoord!

 F-16 testvlucht

Zoals je waarschijnlijk weet zit dicht bij Breda een vliegbasis met vliegers en toestellen. Omdat die altijd overal inzetbaar moeten zijn, worden er regelmatig testvluchten gedaan. De testvluchten boven Breda zijn Functional Check Flights. Deze worden gedaan om te checken of de F-16 nog steeds goed vliegt. De vluchten mogen alleen overdag met helder weer gedaan worden.

Tijdens zo’n vlucht wordt er een Supersonic run gedaan. Daarbij vliegt het toestel sneller dan het geluid. Dit kan alleen als een F-16 harder dan 330 meter per seconde of 1.200 kilometer per uur vliegt. Het doorbreken van de geluidsbarrière gaat samen met een schokgolf die klinkt als een doffe dreun (sonic boom).

Van Steenbergen tot Tiel

Je raadt het al: vanmiddag was het weer tijd voor zo’n testvlucht. De harde knal was hoorbaar van Steenbergen tot Tiel, best een eindje dus! Dit is een vaste route, waardoor het best regelmatig voorkomt dat we getrakteerd worden op het geluid. Meer hierover lees je in deze tweet:

Lees ook:

Mag dat: zomaar overal de elektrische deelscooter parkeren in Breda?

Ze staan overal: de elektrische deelscooters van GO Sharing. Midden op het Kasteelplein, op het pad ...

FYEO Medical opent eerste oogkliniek Breda: dit kun je verwachten

Draag jij al jarenlang lenzen of loop je sinds een paar jaar rond met een (lees)bril? De kans is gro...

Voor thuis of onderweg: dit zijn de lekkerste zomerse hapjes van Patisserie Teurlings

Het is zomervakantie! Dat betekent (hopelijk) lekker weer, erop uit gaan en misschien wel barbecueën...

adv.