Bredaas mysterie: waar kijkt deze man toch naar?

Door Laura van Etten-Elting 10 februari 2018

Breda zou niet misstaan als decor in een spannende thriller vol onopgeloste raadsels. De stad zit namelijk vol met geheimen. Vandaag ontrafelen we het verhaal achter de Wegkijker. Het mannetje zittend op de rand van een herenhuis in de Baronielaan.

Je schrikt je rot als je erlangs loopt. Zit daar nou iemand op de rand van een schoorsteen? Na beter kijken zie je dat het een beeld is. Gelukkig maar. De echte Bredanaar schrikt niet meer zo snel, want inmiddels is de Wegkijker op het dak van Baronielaan 201 bij de meesten wel bekend.

Het huis waarop hij zit is het ouderlijk huis van de kunstenaarsfamilie Koreman. De kunstwerken van Hein Koreman staan door heel Breda, misschien ken je het beeld ‘De Vlucht’ in het Valkenbergpark? Van het kindje dat zijn moeder meesleept? Dat is van Hein Koreman.

De Wegkijker Breda
Foto: indebuurt Breda

Waar kijkt hij naar?

De Wegkijker is gemaakt door zijn zoon, Maarten Koreman. Hij zag, begin jaren tachtig, zijn broer Joost bovenop het dak zitten kijken naar de drukte op de Zuidelijke rondweg. In die tijd was de Zuidelijke rondweg een extreem drukke snelweg met vier rijbanen dwars door Breda. Er was veel protest tegen en de weg werd ook wel de ‘kanker-weg’ genoemd.

Maarten zag zijn broer op het dak zitten en vond het wel passen bij de protesten tegen de weg. Hij besloot er een beeld van te maken en noemde het de Wegkijker.

Te koop!

Even leek het erop dat de Wegkijker in gevaar was. In 2016 stond het huis waar hij op zit namelijk te koop. Gelukkig besloten de nieuwe eigenaren dat het mannetje gewoon mocht blijven zitten.

In deze rubriek ontrafelen wij Bredase mysteries. Dingen waarvan je nog niet eens wist dat je ze altijd al had willen weten. We hebben al veel mysteries opgelost:

claudius prinsen
Mysteries

Bredaas mysterie: Wie is Claudius Prinsen?

De Claudius Prinsenlaan, we kennen 'm allemaal en voor veel Bredanaars is het de toegang tot...
Laura van Etten-Elting - Geplaatst op 27 januari 2018
Einde van de wereld
Mysteries

Bredaas mysterie: wat doet die rode man langs de A27

Je hebt 'm er vast wel zien liggen, daar op die trap langs de A27 bij afslag Breda. Big Funn...
Laura van Etten-Elting - Geplaatst op 15 juli 2017
Brabants worstenbroodje
Mysteries

Waar komt het worstenbroodje vandaan?

Wie eet er niet weleens een worstenbroodje? De cultstatus van het Brabants worstenbroodje he...
Annemijn Heijstek - Geplaatst op 21 oktober 2017