Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is het verhaal achter de nieuwe Van Gogh-tuin in Breda

Aangeboden door Zuylen Uitvaartverzorging 29 oktober 2020

Elke Bredanaar kent Begraafpark Zuylen. Zodra je door de poort wandelt, voel je een diepe rust en besef je de betekenis van de groene gedenkplaats. Hier kom je om een geliefde te bezoeken, die er zacht rust. Misschien in een traditioneel graf, maar steeds vaker ook op een plek waar de as van je dierbare een mooie bestemming heeft gekregen. Neem de Van Gogh-tuin, een nieuwe, schitterende plek waar de zon altijd schijnt.

De Van Gogh-tuin is ontstaan vanuit verschillende redenen. Omdat steeds meer mensen worden gecremeerd, vindt Zuylen het belangrijk ook voor hen mooie plekken te creëren op het begraafpark. Een recent voorbeeld is het NAC-veld, een plek waar supporters ook na het overlijden kunnen samenkomen.

Een van de zonnigste plekken

Door een omvangrijk energieproject ontstond enkele maanden geleden ruimte bij het columbarium, de urnenmuur. Dat gaf de mogelijkheid een nieuwe plek voor asbestemming te maken. Omdat het een van de zonnigste plekken op het begraafpark is, ontstond al snel het idee van een zuidelijke, kleurrijke tuin. En in deze regio denk je dan al snel aan Vincent van Gogh.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Zuylen

Waarom een Van Gogh-tuin?

Wetende dat de oom van de wereldberoemde schilder op Begraafpark Zuylen begraven ligt en zijn opa en oma op Haagveld, kwam Yvette Langbroek (manager van het crematorium) op het idee een muurschildering te laten maken die verwijst naar Vincent van Gogh. Yvette bestudeerde zijn werk grondig en stuitte op een werk waar Van Gogh de psychiatrische inrichting ‘Sain Paul de Mausole’ schilderde. De galerij en de tuin op dat werk, zouden prachtig passen op de muur van de nieuwe Zuylen-tuin.

Tekst loopt door onder de foto.

Een plek waar de zon altijd schijnt

De nieuwe tuin moest een plek worden waar de zon altijd schijnt, zelfs als het regent. Waar je als bezoeker het gevoel hebt te verdwalen in prachtige natuur met veel kleurrijke bloemen. Een pad van nieuwsgierigheid, waar je je gedachten de vrije loop kunt laten. Yvette vertelde haar verhaal aan twee kunstenaressen: Renate de Kock en Charlotte Claasen-Span. Zij voelden zich vereerd om waarde te brengen aan een plek die verlies en verdriet kent. En natuurlijk om een ode te brengen aan een groot kunstenaar! Ruim twee weken schilderden zij lange dagen en creëerden een plek waarop Vincent van Gogh trots zou zijn.

Wandeling

Het begraafpark is elke dag geopend. Breng een bezoek aan de Van Gogh-tuin en aan andere bijzondere plekken. Zuylen mailt je graag een plattegrond als je een e-mail stuurt naar [email protected]. Hier kun je ook terecht voor vragen over de Van Gogh-tuin.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Zuylen Uitvaartverzorging. Meer over Zuylen Uitvaartverzorging ontdekken?

Zuylen Uitvaartverzorging

GeopendHele dag

Tuinzigtlaan 11, Breda

adv.