Agnes is hypnotherapeut: ‘Zeker nú hoeft in therapie gaan geen taboe meer te zijn’

Aangeboden door Cognitio-1811

Foto: Ania Liesting Fotografie

Bij hypnotherapie denken veel mensen aan showhypnose, zoals je die op televisie ziet. Een man met een hoge hoed spreekt zijn kandidaat wat woorden toe, laat de deelnemer vervolgens alles doen wat hij wilt en zodra hij in z’n vingers knipt, is het voorbij. Agnes is hypnotherapeut en dat is nét even anders: “Door cliënten in trance te brengen, verhelp ik hun psychologische problemen.” Dat doet zij in haar eigen praktijk: Cognitio-1811.

“In mijn vak moet je snel kunnen schakelen. Het ene moment spreek ik iemand met een depressie en de afspraak erna kan zijn met iemand die een verkrachting heeft meegemaakt”, vertelt Agnes. “Eerst bleef ik hangen in die verhalen en werd ik erg emotioneel. Nu leef ik alsnog heel erg mee, maar houd ik mijn gevoel onder controle.” Sinds een jaar is Agnes actief in onze stad: “Om Breda kennis te laten maken met mijn praktijk, geef ik je in december en januari 50% korting op het intakegesprek. Zo hoop ik nog meer mensen te ondersteunen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: Anita Bosker

Van burn-out tot huiselijk geweld

Dagelijks spreekt Agnes veel verschillende cliënten. Zo kampen steeds meer mensen met een burn-out. In deze coronatijden komen veel mensen zonder werk, bedrijven gaan failliet of de werkdruk is enorm verhoogd. “Ook mensen die te maken hebben met huiselijk geweld of vastzitten in een relatie komen bij mij terecht”, legt Agnes uit.

Trauma

Een posttraumatische stressstoornis ken je misschien wel. Om hiermee te dealen, werd de methode EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ontwikkeld. Tegenwoordig kom je ook in aanmerking voor deze therapie als je wél iets traumatisch hebt meegemaakt, maar geen PTSS hebt. Bij EMDR denk je terug aan jouw traumatische moment. Dit kan van alles zijn, van een verkeersongeval tot een overval. Terwijl je hieraan terugdenkt – wat heftig kan zijn – volg je Agnes’ vinger op een specifieke manier. Die vorm van oogbeweging en afleiding zorgt dat je de traumatische ervaring loskoppelt van je emoties en het een plekje geeft.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Corona

“Corona zorgt voor veel druk op onze mentale gezondheid”, aldus Agnes. “Misschien ben je enorm bang om het te krijgen, heb je een dierbare eraan verloren of maakte je een heftige periode op de intensive care mee. In al die gevallen ben ik er voor je om dit te verwerken.”

‘Wat heb ik gedaan?!’

Hypnotherapeut word je niet zomaar. “Ik werkte al in de zorg en was alleenstaande moeder van drie kinderen. Mijn vrienden zeiden dat ik iets in dit vak moest doen, omdat ik altijd als luisterend oor fungeer”, vertelt Agnes. “Ondanks mijn twijfels kriebelde het zo, dat ik naar de open dag van de deeltijd vierjarig post-hbo opleiding Hypnotherapie aan Hypenzo in Eindhoven ging. Ik schreef me direct in. In de auto terug naar huis dacht ik: wat heb ik gedaan?! Hoe ga ik dat doen: ik draag zorg over mijn kinderen en werk onregelmatig. Past deze studie wel bij mijn situatie? Maar ik heb absoluut geen moment spijt gehad van deze keuze.” Kort na het afstuderen startte Agnes haar eigen praktijk in Limburg en sinds ruim een jaar kunnen Bredanaars terecht bij haar praktijk aan huis in onze eigen stad.

Doorverwijzing

Voel je mentale druk, gaat het niet lekker of heb je een trauma van een vroegere ervaring? In alle gevallen kun je bij Agnes terecht. “Je komt bij mij via een doorverwijzing van je huisarts of als je me zelf hebt gevonden, via internet bijvoorbeeld.” Agnes zorgt dat zij altijd van de nieuwste ontwikkelingen in haar vak op de hoogte is. “Zo ben ik geregistreerd als erkend therapeut bij NFG en RBCZ. Ben je aanvullend verzekerd? Dan worden mijn behandelingen doorgaans gedeeltelijk vergoed. Ben je dit niet, dan kun je vaak extra medische kosten declareren via de Belastingdienst.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Geen stickertje plakken

Agnes voert altijd een kennismakingsgesprek met jou als nieuwe cliënt. “Iedereen is anders en ik wil je niet als nummer behandelen. Je moet niet het gevoel krijgen dat ik je zomaar een stickertje opplak en vastzit aan mijn tijd. Als je wat langer door wilt gaan met het gesprek, dan doen we dat gewoon. Het wederzijds vertrouwen en de klik zijn heel belangrijk. Tijdens het eerste gesprek ontdek ik hoe je in elkaar zit  en wat je hulpvraag is. Soms blijkt na enkele afspraken dat een cliënt eigenlijk een heel andere vraag heeft dan die in eerste instantie dacht. Alleen door goed de tijd te nemen, pakken we de mentale problemen aan.”

Hetzelfde patroon

“Veel mensen nemen problemen mee van vroeger. Dat achtervolgt hen als het ware. Als je daar niks mee doet, herhaalt hetzelfde patroon zich opnieuw en opnieuw en worden de problemen alleen maar groter”, licht Agnes toe. “Een mooie quote van Albert Einstein legt dat duidelijk uit: ‘Wij kunnen het probleem niet oplossen met de denkwijze die ze heeft veroorzaakt’. Daarom is het zo belangrijk dat mensen – zeker in deze tijd – naar een therapeut gaan niet als taboe zien. Het is goed om hulp te vragen, schaam je er niet voor!”

Cognitio-1811

Ruissenbeemd 1 , 4824 NK Breda

Meer informatie

Meer in deze categorie

Lifestyle

Ga naar “Goede voornemens: 5 x Bredase tips om je een handje te helpen”

Goede voornemens: 5 x Bredase tips om je een handje te helpen

goedkope sportschool in Breda Fit For Free
Ga naar “Stoppen met roken: onder hypnose bij Daphne gaat het je lukken”

Stoppen met roken: onder hypnose bij Daphne gaat het je lukken

Aangeboden door Happy Healthy Hypnose

Happy Healthy Hypnose Daphne stoppen met roken hypnose
Ga naar “Walhalla voor gezonde voeding en je gezondheid: in deze winkel in Oosterhout kijk je je ogen uit en krijg je écht advies”

Walhalla voor gezonde voeding en je gezondheid: in deze winkel in Oosterhout kijk je je ogen uit en krijg je écht advies

Aangeboden door Broeders Gezondheidswinkel & Biologische Supermarkt

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Reisbroek voor dames voor € 6,95”

Reisbroek voor dames voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker lingerie bij Naron”

Verkoopmedewerker lingerie bij Naron

 • Naron
 • Parttime

Topper

Ga naar “Warehouse employee”

Warehouse employee

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker binnendienst”

Medewerker binnendienst

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Singleloop Wintereditie”

Singleloop Wintereditie

 • 2 februari 2023
Ga naar “Creatieve workshop Magische maskerade”

Creatieve workshop Magische maskerade

 • 11 februari 2023
Ga naar “Carnaval in Kielegat”

Carnaval in Kielegat

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Collegereeks westerse muziekgeschiedenis”

Collegereeks westerse muziekgeschiedenis

 • 3 februari 2023
livemuziek
Ga naar “Kantje Boord”

Kantje Boord

 • Van 16 feb t/m 23 feb