Hijsen maar: dit mag wel en niet als je de vlag uithangt op Koningsdag

Door Daphne Geelink 25 april 2019

Koningsdag is dé dag om je Hollandse driekleur en eventueel oranje wimpel buiten te hangen. Maar wist je dat er een officieel protocol is? Voor het geval dat je een vlag en vlaggenmast hebt: dit mag je wel en niet doen.

Even voor de duidelijkheid: je bent als inwoner van Nederland niet verplicht om de vlag uit te hangen op Koningsdag. Voor overheidsgebouwen is het echter wel verplicht. De regels voor het uithangen van de driekleur vanaf rijksgebouwen zijn door de minister-president vastgesteld. Die instructie geldt ook voor alle gemeenten in Nederland.

Met wimpel

Op Koningsdag hangen we de vlag uit mét de oranje wimpel (als je die hebt, natuurlijk). Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de stok de juiste lengte heeft. Ook mag je hem niet hijsen of laten hangen tussen zonsondergang en zonsopgang, tenzij de kleuren duidelijk te zien zijn (bijvoorbeeld omdat er voldoende licht op schijnt).

Niet versieren

Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse driekleur. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Enne: de rode kleur moet bovenaan, mensen. Je mag je op veel dingen creatief uiten, maar niet op de Nederlandse vlag. Het is namelijk niet toegestaan om er versieringen op aan te brengen.

Lees ook:

koningsdag 2019 breda

Koningsdag Breda 2019: dit is er te doen

Haal je oranje feestkleding maar uit de kast, want voor je het weet sta je weer te feesten in Breda ...
aanbiedingen breda openingstijden koningsdag breda

Dit zijn de openingstijden van winkels in Breda tijdens Koningsdag 2019

Ben je je oranje hoed verloren of wil je bij de supermarkt nog een paar biertjes scoren? Dan is het ...

5 x fijne koopjes voor je Koningsdagoutfit in Breda

Nog maar een paar dagen en dan is het Koningsdag. Dat betekent nog snel de laatste inkopen doen om j...

adv.