Leuk volgens Bloem: ‘Dit is mijn favoriete werkplek in Breda’
Waar in Breda moet je echt zijn geweest? Dat vragen we iedere week aan een stadsgenoot. Wie er woont of…
Geen enkele Bredanaar zit erop te wachten, maar iedereen kan een ongeluk of andere noodsituatie meemaken. Het is goed om te weten welke personen of instanties je waarvoor inschakelt. Hier is een overzicht, vergeet het niet met andere Bredanaars te delen.
Kaarsen, kortsluiting of een andere oorzaak: woningbranden komen regelmatig voor. Je hoopt natuurlijk dat jouw Bredase stulpje gespaard blijft, maar als je huis toch in brand staat bel je 112. Je spreekt dan met een medewerker van de algemene meldkamer die je zo snel mogelijk helpt.
De Bredase brandweer komt natuurlijk zo snel mogelijk. Landelijk gezien zijn de volgende tijden vastgesteld waarin een brandweerwagen op locatie moet zijn:
Bron: Brandweer.nl.
Na een lange werkdag kom je thuis. Je stapt de deur in en… gaslucht. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen. Consuwijzer heeft de volgende richtlijnen opgesteld:
Het nationaal storingsnummer is dag en nacht bereikbaar. Je melding komt automatisch terecht bij jouw netbeheerder.
In de zomer van 2021 overstroomden sommige huizen in Limburg. Hier in Breda was het gelukkig niet zo ernstig, maar wat als de kelder of andere delen van het huis zijn ondergelopen? Dan is het tijd voor herstelwerkzaamheden.
Je denkt er misschien niet direct over na als je kelder is ondergelopen, maar je mag niet zomaar kraanwater drinken na een overstroming. Het water kan vervuild zijn. Veiligheidsrisico Midden en West-Brabant bepaalt of het drinkwater veilig is na een overstroming. Bij twijfel kun je bellen naar 088 22 50 000.
Is er bij jou thuis ingebroken? Hopelijk is er niet heel veel meegenomen! Als je het vermoeden hebt dat de daders nog in de buurt zijn, bel je 112. De politie is dan zo snel mogelijk bij jou. Als je zeker weet dat de daders weg zijn, bel je 0900-8844.
Belangrijk: ruim je huis niet direct op na inbraak! Politie Breda komt bij je langs om te kijken of er sporen van de daders zijn achtergebleven.
Ben je niet thuis, maar heb je het vermoeden dat er bij een andere Bredase woning of gebouw wordt ingebroken? Bel ook dan 112.
De nachtmerrie van iedere automobilist is waarschijnlijk een ongeluk. Als het jou ooit overkomt op de A27 of een andere straat, bel je – indien mogelijk – 112. De medewerker van de meldkamer bepaalt of het nodig is om een ambulance, politie- en/of brandweerwagen te sturen. De hulpverleners komen zo snel mogelijk jouw kant op.
Ben je gewond of moet je ter controle naar het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat je naar het Amphia Ziekenhuis wordt gebracht.
Als de auto niet meer te berijden is, wordt-ie door een expert van bijvoorbeeld de ANWB total loss verklaart. De auto wordt vervolgens weggesleept. Dit wordt door verschillende bedrijven gedaan, zoals Van Eijck, Occasion Centrum Breda of Sleepdienst Totaal.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je zelf niet betrokken bent bij een ongeluk, maar wel een gevaarlijke situatie op de weg spot. Misschien zigzagt een automobilist voor je op de A27 of is er een wegpiraat. Bel in dat geval direct 112, zodat de hulpdiensten deze automobilist van de weg kunnen halen. Goed om te weten: de hulpdiensten moeten hiervoor het kenteken van de auto weten.
Je doet je best om jouw huisdier een fijn en veilig leven te geven, maar ook bij je viervoeter kan het flink misgaan. Wat moet je dan doen? Dat verschilt per situatie.
Zie je een dier in nood, dan bel je naar 144. De dierenpolitie komt zo snel mogelijk jouw kant op. Dit kan bijvoorbeeld als een hond is aangereden door een auto. Indien nodig komt ook de Bredase brandweer langs.
Als de medewerker van 144 denkt dat er geen acute nood is, kun je naar je Bredase dierenarts bellen. Hij of zij helpt je dan verder.
In sommige gevallen zijn er speciale opvangcentrums voor dieren. Zo ook bij vogels. Als je een zieke of gewonde vogel ziet, kun je deze brengen naar de vogelopvang in Breda. De dierenambulance zegt hierover: “Gooi voorzichtig een doek over de vogel, zodat deze niet weg kan vliegen. Pak de vogel met de doek eromheen voorzichtig op. Lukt het vangen niet, bel dan de dierenambulance.”
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Breda en blijf op de hoogte van alles over en rondom Breda.
In onze gids
Populaire rubrieken