Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roken op plein van scholen en opleidingen vanaf volgend jaar verboden

Door Jennifer da Graça 1 december 2019

Snel voordat de les van opleiding begint, steek je nog even een sigaretje op om je dagelijkse dosis nicotine binnen te krijgen. Nog een paar pafjes en dan snel naar de schoolbanken. Komt dit jou herkenbaar voor? Vanaf augustus 2020 is dit in ieder geval verleden tijd. Roken op pleinen van scholen en opleidingen is dan in heel Nederland – dus ook in Breda – verboden.

Vanaf het schooljaar 2020 – 2021 moet je pakje peuken en je aansteker in de binnenzak van je jas blijven. Dat roken op het schoolplein in onder andere Breda verboden wordt, komt door een voorstel van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo-instellingen en hbo-instellingen, lezen we op de website van de Rijksoverheid. Natuurlijk geldt het ook voor universiteiten, alleen hebben we die niet in onze stad.

Rookvrije generatie

De staatssecretaris heeft met de maatregel een doel voor ogen: het paffen moet in 2040 opgehouden zijn, oftewel een rookvrije generatie. Omdat veel jongeren hun eerste sigaretje op het schoolplein opsteken, wordt deze maatregel ingevoerd. De onderwijsinstellingen zijn straks zelf verantwoordelijk voor het instellen, kenbaar maken en handhaven van het rookverbod. Net zoals in de cafés houdt de NVWA hier toezicht op.

Invoeren maatregel

Paul Blokhuis roept de scholen alvast op om na te denken op welke manier ze de regels doorvoeren. Daarbij hoeven de scholen volgens hem niet te wachten tot volgend jaar om rookvrij te worden. In 2020 worden de scholen geïnformeerd over wat de maatregel voor hen betekent.

Lees ook:

Maak indruk op al je gasten! Dit bijzondere kaasplankje is ideaal voor de feestdagen

Je hebt het al vaak genoeg gehoord de afgelopen maand: de feestdagen zijn in aantocht. Terwijl je al...
havermarkt

Vanaf deze datum wordt het verbod op rookruimtes in cafés gecontroleerd

Een sigaret opsteken in de rookruimte van een café? Dacht het niet. Op 27 september werd plotseling ...
Havermarkt weekend weer zomervakantie breda

Project X aan de Havermarkt? Bredanaar Martijn organiseert een rookevenement op Facebook

Eind juli liet café Corenmaet weten de helft van het terras rookvrij te maken. Dat nieuws gaat als e...

Meer over

Gezondheid

adv.