Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Per 1 december: op deze plekken in Breda is een mondkapje verplicht

Door Carin van der Meij 26 november 2020

In het openbaar vervoer, in het vliegtuig, op de luchthaven en in een touringcar ben je al verplicht om een mondkapje te dragen. Vanaf dinsdag 1 december wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes. Hier een opsomming van een paar plekken in Breda waar je voortaan een mondkapje moet dragen. 

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Tot nu toe was het dragen van een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes een dringend advies, maar dit wordt nu verplicht. Het geldt voor iedereen van 13 jaar of ouder. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van € 95,-.

Winkels

Foto: Janine Klappert

Of het nu om een supermarkt, kledingwinkel of juwelier gaat; in alle winkels geldt dat je voortaan een mondkapje moet dragen.

Musea

Foto: indebuurt Breda

Een bezoekje brengen aan Stedelijk Museum Breda of het Bierreclame Museum? Vergeet niet je mondkapje mee te nemen, want ook hier is dit vanaf december verplicht.

Theaters en concertzalen

Foto: indebuurt Breda

Wanneer je Chassé of MEZZ binnenstapt, moet je vanaf 1 december een mondkapje dragen. Als je eenmaal op je plek zit, mag je wel je mondkapje afdoen. Ga je tussendoor naar de wc? Dan moet de mondkap weer op.

Benzinestations

Foto: Google Street View

Tip: leg een extra mondkapje in de auto. Je kunt namelijk vanaf december alleen tanken en aan de counter betalen als je een mondkapje op hebt.

Horeca

Foto: Janine Klappert

Restaurants, cafés, en andere horecazaken zijn vanwege de gedeeltelijke lockdown nog steeds gesloten. Als de deuren weer geopend zijn, is het hier verplicht om een mondkapje te dragen. Net als in het theater en een concertzaal mag je ‘m aan tafel wel afdoen.

Onderwijs

avans hogeschool
Foto: indebuurt Breda

Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel in het onderwijs moeten een mondkapje dragen als zij door het schoolgebouw lopen. Dit geldt voor iedereen in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Als iedereen in de les een vaste zit- of staanplaats heeft, mag het mondkapje af. Voor lessen in zang, toneel, gym en andere vormen van praktijkonderwijs is een uitzondering gemaakt. Daar hoef je dus geen mondkapje te dragen.

Bij de kapper, tijdens rijlessen of andere contactberoepen

Foto: indebuurt Breda

Het is onmogelijk om in een kapsalon, nagelstudio of massagesalon anderhalve meter afstand te houden. Daarom moeten zowel klanten als medewerkers in contactberoepen verplicht een mondkapje dragen. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten krijgen hiervoor een uitzondering.

Station Breda

station breda coronaproof
Foto: indebuurt Breda

Het is al verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Voortaan moet je er ook eentje in stations en bij bus- en tramhaltes dragen. Dit geldt ook als je het station alleen als doorgang gebruikt.

Meer details over de mondkapjesplicht lees je op de website van de Rijksoverheid.

Lees ook:

Corona heeft geen invloed op de huizenmarkt: dit zijn de verhuiscijfers van Breda

De economie mag dan vanwege het coronavirus stappen terug hebben gedaan, de huizenmarkt in Nederland...

Hé Bredanaar! Test met deze quiz hoe goed jij de coronaregels kent

Mag oma nog mee wandelen over het Laarzenpad? En mag de kleine nog naar zwemles? Hoe zit het nu met ...

Mag dat: je hond uitlaten of een blokje om als je positief bent getest?

Wanneer je positief getest bent op het coronavirus, zul je een tijdje in quarantaine moeten. Geen fy...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.