Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Naomi laat kinderen aan het woord over corona: ‘Ze nemen vaak geen blad voor de mond’

Door Daphne Geelink 5 april 2020

Het coronavirus heeft impact op ons allemaal: ook kinderen merken er veel van. Zo mogen ze onder andere niet naar school. Naomi Jansen is lerares op Graaf Engelbrecht in Breda en schrijft een boek over Bredase volksverhalen. Hiervoor liet zij haar leerlingen aan het woord over het coronavirus.

“Ik ben constant op zoek naar manieren om mijn vak leuker te maken. Vaak schrijven leerlingen Nederlandse teksten waar niets mee gebeurt: ze maken een schrijfopdracht, leveren deze in en krijgen er uiteindelijk een punt voor. Vervolgens belandt de tekst in de la of in de kast. Dat motiveert kinderen natuurlijk niet echt om meer te gaan schrijven. Graag wil ik leerlingen meegeven wat de journalistieke waarde van een eigen geschreven verhaal kan zijn.”

Veel aandacht voor volwassenen

Naomi ziet op televisie, social mediakanalen en andere media dat er veel aandacht wordt geschonken aan hoe volwassenen omgaan met de coronacrisis. “Alle medewerkers van de zorg en in de supermarkt doen het bijvoorbeeld fantastisch, en wij hebben als leraar maar even mooi in een paar dagen tijd een volledig digitaal onderwijssysteem opgezet. Maar kinderen moeten hierbinnen ook hun verhaal kunnen delen. Voor hen is het ook niet niks. Van het een op andere moment kunnen ze niet meer naar school, niet meer afspreken met vrienden, niet meer sporten en zitten ze vaak hele dagen thuis.”

De Bredase docente liet haar leerlingen een verhaal schrijven voor het nageslacht. Interessant, omdat ze dit zelf ook nog later kunnen nalezen. Zo schreef Rein (13 jaar): “In de tijd toen het coronavirus in Nederland was, ontstond er een sombere tijd voor mij. Lege straten, niet meer met vrienden voetballen op straat of op het voetbalveld. Niet naar school. Dit was een tijd om snel te vergeten!”

Geen blad voor de mond

“Kinderen nemen vaak geen blad voor de mond”, vertelt Naomi. “Ze zijn eerlijk en oprecht en zeggen wat op hun hart ligt. Zo las ik in een van de verhalen dat een leerling nu wel genoeg had van al dat nieuws over corona. Wij als volwassenen zouden dat niet snel zeggen, omdat we weten dat er veel mensen onder lijden. Maar er zit natuurlijk een kern van waarheid in: alles is op dit moment nou eenmaal corona.”

Daarnaast laat Naomi weten dat kinderen dingen beschrijven waar wij als volwassenen niet bij stilstaan. “Zo las ik in één verhaal dat een leerling het fijn vond om zijn ouders vaker te zien, omdat ze normaal gesproken veel aan het werk zijn. Er werden bijvoorbeeld weer bordspelletjes uit de kast getrokken en dat schijnt toch wel echt leuk te zijn!”

Een aantal verhalen van de leerlingen van Naomi lees je hier.

Lees ook:

Ashley (17) kan titel Miss Teen of Noord-Brabant winnen: ‘We gunnen het elkaar echt’

Ze woont nog geen twee jaar in Noord-Brabant en toch dingt ze al mee naar de titel van Miss Teen of ...
ginnekenmarkt in 1976

Toen in Breda: 7 x de Ginnekenmarkt door de jaren heen

De Ginnekenmarkt is normaliter de perfecte plek om een goede borrel te drinken, pokébowls te scoren ...
teddyberen breda

Gespot! 19 x deze teddyberen vormen samen een speurtocht in Breda

Op sociale media roepen mensen op om een teddybeer voor je raam of op je vensterbank te zetten. Hier...

adv.