Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kinderen, thuiswerken en corona: coach Stéphanie van ZenMama geeft tips

Door Jennifer da Graça 22 april 2020

Alles is anders door het coronavirus: bijna iedereen werkt thuis en scholen zijn deels gesloten. Hoe combineer je thuiswerken met het zorgen voor de kinderen en hoe houd je je hoofd koel? Stéphanie van Stockum van ZenMama geeft fijne tips.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶
Foto: eigen foto

“Het belangrijkste is dat je kijkt wat voor jou werkt en waar jij en je gezin goed op lopen. Ieder is anders en loopt weer tegen andere punten aan”, vertelt Stéphanie. “Een nieuwe situatie vraagt om een aangepaste aanpak. De praktische kant is de uitvoering en indeling van de dag. Kijk wat voor jou en je gezin werkt en bij jullie past. Probeer tips uit en wees flexibel in het ook weer aanpassen van deze aanpak als dit voor jullie niet het gewenste effect heeft en onthoud dat ook dit een tijdelijke situatie is.” Ben je er klaar voor? Laten we doorgaan naar de tips!

Geef je volle aandacht aan één activiteit per keer

Stéphanie vertelt: “Focus je op één ding per keer en verdeel je dag in blokken. Bijvoorbeeld als jij bij de kids bent, ga dan ook echt samen leuke dingen doen en geniet van de quality time samen. Volledige aandacht is heel waardevol. De kwaliteit gaat boven de kwantiteit en duur van de aandacht. Geef aan dat je nu met hen gaat spelen en dat ze daarna zelf even mogen gaan spelen wanneer jij een huishoudelijke taak doet bijvoorbeeld. Zo is het van tevoren duidelijk en weten ze wat ze kunnen verwachten.”

“Als je dan toch ondertussen nog even dat mailtje bekijkt of de afwas gaat doen, zullen je kinderen zich eerder opstandig gaan gedragen en het vermoeit jou eerder. Het constant schakelen tussen twee of meer activiteiten vreet energie en je zal eerder fouten maken of alles half af hebben aan het einde van de dag. Dit leidt weer tot frustratie.”

Wissel werkuren af

Als het kan, wissel dan de werkuren af met je partner! Stéphanie vult aan: “Ga als je werkt ook echt in een aparte kamer zitten, waar je niet gestoord wordt.”

Werk als alleenstaande ouder kortere shifts

Foto: Unsplash

“Ben je een alleenstaande werkende ouder? Werk dan kortere shifts en wissel meer af tussen werken, aandacht voor de kinderen en het huishouden. Bepaal wat voor jou belangrijker is en wat nu even wat meer mag blijven liggen. Gun jezelf wat meer flexibele regels zoals iets meer televisie kijken en iPad-gebruik bij je kinderen bijvoorbeeld. Het is een tijdelijke aanpassing.”

Blijf communiceren!

Foto: Unsplash

“Overleg en communiceer ook open en eerlijk met je baas of leidinggevende wat wel en niet haalbaar is”, tipt Stéphanie. “Zo voorkom je teleurstellingen of onrealistische verwachtingen van beide kanten.”

Bekijk je verwachtingen van jezelf, werk en gezin vanuit de nieuwe situatie

Foto: Unsplash

“Zijn je verwachtingen nog realistisch? Stel ze bij naar aanleiding van de nieuwe situatie”, laat Stéphanie weten. “Een prioriteitenlijst kan uitkomst bieden. Goede afspraken maken met je partner door uit te spreken naar elkaar wat je nodig hebt en waar je tegenaan loopt. Verwacht dat je een stuk minder gedaan krijgt dan je gewend bent.  Twee dingen aandachtig en volledig gedaan hebben die dag geeft rust en voldoening terwijl veel door elkaar doen en veel dingen half af hebben alleen maar stress, onrust, frustratie en irritatie geeft.”

Heb begrip voor elkaar en luister aandachtig naar elkaar

Foto: Unsplash

“Laat de frustraties zich niet opstapelen. Spreek op een rustig moment met elkaar als de kids op bed liggen en deel met elkaar hoe jij tegen dingen aankijkt en wat je lastig vindt of wat je bezighoudt zonder naar de ander te wijzen. Aandachtig luisteren is echt laten uitpraten zonder gelijk te willen reageren of iets te willen delen. Wanneer jij deelt wat er bij je speelt, houd het dan bij jezelf. Jouw emoties, gevoelens, gedachten.”

Stéphanie vervolgt: “Als je dit beiden eerlijk en op een rustige toon bespreekt is er daarna ruimte voor steun naar elkaar. Wat kan jij doen? Je partner kan dan hetzelfde uiten. Zo bespreek je de mogelijkheden en hoe je er voor jezelf en elkaar kunt zijn en blijf je uit discussies waarbij je naar elkaar gaat wijzen en benoemen waarin de ander tekortschiet volgens jou.”

Praat met je kinderen over corona en hun emoties en wat het met ze doet

Foto: Unsplash

“Bespreek de feiten en vertel hoe het nu is. Als en dan geeft alleen maar onrust en onzekerheid of angst die nu niet van toepassing is. Kijk samen naar wat er nu speelt en hoe je verspreiding kunt verkleinen.

Vraag jezelf elke dag even hoe het gaat en wat je nodig hebt

Foto: Unsplash

“Check hoe het met jezelf gaat. Zo zorg je ervoor dat je niet bewust dan wel onbewust irritaties, spanningen en stress gaat opstapelen totdat alles explodeert.”

“Richt je aandacht naar binnen in je lijf. Door je te focussen op je ademhaling en te observeren wat je opmerkt aan gedachten, emoties, gevoelens en fysieke reacties in je lichaam, zoals gespannen spieren. Omarm wat je ervaart en laat de emoties er zijn zonder ze af te keuren, weg te drukken of te ontkennen. Dit zorgt ervoor dat ze ruimte krijgen waardoor je ze niet vasthoudt. Stel jezelf de vraag: Wat heb ik nodig?”

“Misschien is het even tien minuten alleen een ommetje maken om even te ontspannen en je batterij weer op te laden. Het kan zijn dat je merkt dat je toch zit met zorgen. Uit dit dan op een rustig moment in een gesprek naar je partner toe of naar andere dierbaren via videobellen. Alleen al het hardop benoemen geeft ruimte.”

“Ontstaan er toch irritaties of een ruzie? Op het moment dat de emoties hoog oplopen is het beter om even afstand te nemen van elkaar, om het op een later moment rustig te kunnen bespreken. Zo gaan we liefdevol en accepterend met elkaars emoties om. Niemand kan altijd blij zijn, vrolijk of gelukkig. Ook verdriet, boosheid of irritatie zijn een manier van uiten die menselijk is. Juist door dit er ook te laten zijn, geeft het naderhand juist weer ruimte om plezier te ervaren en te kunnen genieten.”

“Deze tijd is een extra uitnodiging om de liefde, compassie en verbinding met je gezinsleden die je zo dierbaar zijn te onderzoeken en te verbeteren. Alles wat er al was aan onopgeloste of onuitgesproken irritaties of frictie wordt nu uitvergroot en vraagt om jullie aandacht en begrip naar elkaar. Pak de uitnodiging aan en kom dichter tot elkaar door echt even de tijd te nemen voor elkaar en voor jezelf.”

Meer van ZenMama lees check je hier én hier.

Lees ook:

Structuur in je leven: 5 x thuiswerktips van Bredase professional organizer Sanne

De meeste mensen werken weleens een dag thuis, maar thuiswerken terwijl heel het gezin er ook is, ko...
fysiotherapie

Rug- of nekklachten door thuiswerken? Bredase fysiotherapeuten geven tips

Door de coronamaatregelen werken veel Bredanaars thuis. Dat is voor velen even wennen, want niet ied...

5 x thuiswerktips voor een productieve dag van ervaringsdeskundige Anne

Lekker lui op de bank of toch braaf aan de tafel? Iedereen heeft zo zijn eigen manier van thuiswerke...

 

 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.