Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Breda: hoe werkt het en wanneer krijg ik de uitslag?

Door Jennifer da Graça 28 mei 2020

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Breda kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen wordt op 1 juni om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Afspraak gemaakt? Dan mag je naar de testlocatie in Breda. Waar die komt is nog niet bekend. Daar wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de GGD coronatest?

De GGD West-Brabant streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen, zo laat de instantie weten aan het BN DeStem. Je krijgt sowieso de uitslag, of deze nu positief of negatief is.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona moet je twee weken in thuisisolatie. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD West-Brabant voor meer informatie.

Lees ook:

Van ideale kijkafstand tot schermgrootte: 5 x zo krijg je de ultieme tv-ervaring in huis

We weten niet hoe het met jou zit, maar bij ons staat de tv toch aardig wat uurtjes op een dag aan (...
kasteelplein doen oktober breda

Schaduw, waterpret en flesjes vullen: Breda krijgt meer koele plekken in de stad

De zon laat zich steeds vaker zien en dat zorgt ervoor dat Bredanaars regelmatig de Asterdplas of de...

Twee branden in het centrum: brandweer uit Teteringen en Ulvenhout helpt mee

Een drukke dag voor de brandweer in Breda: zowel aan de Ginnekenweg als Nieuwstraat woedde woensdagm...

Meer over

Corona

adv.