Bang voor prikken en het coronavaccin: 3 Bredanaars over hun prikangst

De eerste vaccins werden op woensdag 6 januari gezet in het Brabantse Veghel. In Breda start het vaccineren 15 januari bij Amphia Langedijk. Op dit moment is het zorgpersoneel aan de beurt, maar gedurende de komende maanden vallen steeds meer vaccinuitnodigingen op de deurmat. Sommige Bredanaars hikken hier tegenop op vanwege hun prikangst. Wij vroegen hen ons daar meer over te vertellen.

Janneke (24)

Foto: eigen foto

Paniekaanval

Bij Janneke stamt de angst voor het prikken uit haar jeugd. Ze herinnert zich in het bijzonder een nare ervaring op twaalfjarige leeftijd: ”Ik kreeg een paniekaanval tijdens een vaccinatie. Zowel de persoon die mij prikte als de andere omstanders reageerden hier niet goed op.” Hierdoor werd de paniek bij Janneke alleen maar erger en erger. ”Vanaf dat moment is de angst begonnen.”

Onrust en stress

Wanneer Janneke weet dat een prik op de planning staat, maalt ze hier een paar dagen van tevoren al over. ‘Het idee maakt me onrustig en ik voel me gestrest.” Op het moment zelf, nemen de emoties haar over en krijgt Janneke een paniekaanval. ”Ik heb mijn ademhaling dan niet meer onder controle. Dit kan weer leiden tot hyperventileren.”

Confrontatie aangaan

Naalden en prikken ga je nagenoeg niet makkelijk uit de weg. En al helemaal niet wanneer je in de zorg werkt. Janneke werkt zelf in de medische sector en wordt – bij wijze van – gedwongen om iets te doen aan haar angst. Haar manier: de confrontatie met naalden aangaan. ”Ik ben hier al een aantal jaar mee bezig. Dit was tijdens mijn opleiding, stages en werk niet altijd even makkelijk. Ook heb ik therapie gehad om van mijn fobie af te komen.”

Bespreekbaar maken

Ondanks de moeite om geheel van haar angst af te komen, is het prikken nog steeds stressvol voor Janneke. ”Ik probeer me er nu aan over te geven. Ik ben me bewust van het feit dat ik angstig word en ik geef dit ook meteen aan bij de persoon die de prik zet.” Nog een tip van Janneke: iemand meenemen die afweet van jouw angst en die je vertrouwt.

Lastig te verklaren

Wat Janneke het lastigste vindt aan haar fobie, is het verklaren ervan aan anderen. ”Mijn uiterlijk werkt daar niet echt aan mee, omdat ik piercings en tatoeages heb. Mensen vinden het vaak raar dat ik wel met piercing- en tattoonaalden kan omgaan, maar niet met andere.” Janneke legt uit dat het bij haar niet de angst voor de naald zelf is: ”Het trauma eromheen is wat de angst veroorzaakt.” Desalniettemin wil ze bijdragen aan het oplossen van deze pandemie en kiest Janneke ervoor zich vast en zeker te laten vaccineren. ”Ik vind het belangrijk. Ook als het betekent dat ik mijn angst weer onder ogen moet komen.”

Nans (48)

Foto ter illustratie. Foto: ANP

Bang en angstig

Als jong meisje was Nans ziek. Haar angst stamt dan ook uit die periode. ”Ik heb veel prikken gehad in verband met mijn ziekte.” Dit heeft dusdanig sporen achtergelaten dat Nans op 48-jarige leeftijd nog steeds de effecten hiervan ondervindt. ”In de aanloop ernaartoe voel ik de angst al. Het uit zich in een bang en gestrest gevoel.” Wat helpt Nans wanneer ze zich moet laten prikken? ”Verdovingszalf. De angst neemt niet af, maar het is wel beter te doen.”

Femke (45)

Femke en haar dochtertje. Foto: eigen foto

Rodehond-vaccinatie

Ook bij Femke begon de prikfobie tijdens haar jeugd. ”Op mijn tiende kreeg ik de rodehond-vaccinatie en viel ik flauw. Sindsdien ben ik me bewust van mijn angst.” Een prik is niet het enige dat haar negatief beïnvloedt. ”Wanneer ik bloed zie of een wond en zelfs wanneer iemand iets te gedetailleerd praat over een operatie, kan het zijn dat ik me ineens niet goed voel.” Femke vertelt dat dit komt doordat zij in beelden denkt.

Voorbereiden

Inmiddels is Femke vijfenveertig jaar oud en heeft ze diverse vervelende prikmomenten achter de rug, waaronder bloedafname bij zwangerschappen, tandartsverdovingen en reisvaccinaties. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Femke het nu aanvoelt wanneer ze flauw gaat vallen. Indien nodig treft ze voorzorgsmaatregelen. ”Ik licht mijn omgeving in, buig mijn hoofd voorover of zoek de koelte op en concentreer me.” Toch is er iets dat Femke nooit kan voorkomen. ”Ik moet elke keer huilen. Maar, niet omdat het pijn doet, want ik kan best wat hebben. De tranen komen simpelweg uit het niets opzetten.”

Moederinstinct

Wanneer het op haar kinderen aankomt lijkt de angst in het niets te verdwijnen. ”De prikjes bij het consultatiebureau zijn voor mij geen enkel probleem. Ik kijk er niet naar, maar focus me constant op mijn kindje.” Zodra de kinderen vallen of zich stoten een een bloedende wond hebben, weet Femke zonder moeite juist te handelen. ”Ik denk dat het waarschijnlijk een soort moederinstinct is.”

Coronavaccinatie

Ondanks haar angst, is de coronavaccinatie voor Femke belangrijk. ”Ik wil mijn omgeving beschermen. Ook heb ik een winkel waardoor ik – buiten de lockdownperiode – elke dag in contact kom met mensen.” Femke bereidt zich voor op het prikmoment door rustig te blijven en te bedenken dat het in een oogwenk voorbij is. ”Ik probeer niet stil te staan bij het idee dat het naaldje mijn huid doorboort en mijn lijf binnendringt. Dat is bij mij de kern van de angst.” Zodra de tijd is aangebroken ziet ze het allemaal wel en in de tussentijd probeert Femke zich er niet druk over te maken. ”Ik ga zo vrolijk mogelijk binnenstappen bij de vaccinatie, maar daar ‘prikken’ ze vast zo doorheen.”

Ook prikangst?

Wil jij je het liefst laten vaccineren tegen corona, maar kijk je enorm op tegen de injectie? Of trek je wit weg wanneer je alleen al een spuit ziet? Dan zijn wij op zoek naar jou! We horen graag welke afweging je maakt en hoe je jezelf over de streep helpt om de coronavaccinatie straks toch te halen. Ben of ken jij deze Bredanaar? Laat het dan weten via [email protected].

Lees ook:

Meer in deze categorie

Corona

Ga naar “Bredase winkels over de versoepelingen: ‘Alleen op afspraak was voor ons niet goed genoeg’”

Bredase winkels over de versoepelingen: ‘Alleen op afspraak was voor ons niet goed genoeg’

esthrz
Ga naar “Mag dat: een zelftest kopen in de stad als je coronaklachten hebt?”

Mag dat: een zelftest kopen in de stad als je coronaklachten hebt?

Ga naar “Meeste coronaboetes uitgedeeld voor overtreden avondklok: zo zit het in Breda”

Meeste coronaboetes uitgedeeld voor overtreden avondklok: zo zit het in Breda

In onze gids

Ga naar “I Love Sushi”

I Love Sushi

 • Valkeniersplein 13
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Beleg van Breda”

Beleg van Breda

 • Generaal Maczekstraat 4
 • Lunch
 • 10:30 - 15:00
beleg van breda

Nu geopend

Ga naar “Bij Snoek”

Bij Snoek

 • Zwarte Dijk 2
 • IJssalons
 • 09:30 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Gegrilde kipballetjes 500 gram voor € 7,95”

Gegrilde kipballetjes 500 gram voor € 7,95

 • Geert Kip
 • Geldig t/m 30 april 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Ervaren stoffeerder/vloerenlegger (m/v)”

Ervaren stoffeerder/vloerenlegger (m/v)

 • VloerenCentrale
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • Parttime
Ga naar “Webdeveloper PHP”

Webdeveloper PHP

 • d-Media web professionals
 • Fulltime/Parttime
vacatures in Breda

Topper

Ga naar “Customer service medewerker inbound Louwman Breda”

Customer service medewerker inbound Louwman Breda

 • Manpower
 • Parttime
Ga naar “poedercoater dagdienst”

poedercoater dagdienst

 • WerkTalent
 • Fulltime