Pretecho, cursussen en kraamzorg: dit moet je weten als je zwanger bent in Breda

Ben je zwanger? Van harte gefeliciteerd! Voordat je de beschuit met muisjes kunt serveren, doorloop je nog een heel traject. Het is handig om te weten waar je in Breda terechtkunt bij de verloskundige, afspraken voor echo’s, om de babyuitzet te kopen en misschien ook voor zwangerschapscursussen of speciale massages. Hier vind je alle informatie voor tijdens je zwangerschap op een rij.

Verloskundigenpraktijk, het ziekenhuis, geboortehuis of moederkindcentrum in Breda

Als je erachter komt dat je in verwachting bent, wil je zo snel mogelijk een afspraak maken bij een verloskundige. In Breda kun je op verschillende locaties terecht. Bijvoorbeeld het Amphia Ziekenhuis, verschillende locaties van Verloskundigen Vita en Annature geboortezorg.

Afspraak maken voor een pretecho in Breda

Tijdens je zwangerschap krijg je standaard twee medische echo’s. Bij de termijnecho zie je je kindje voor het eerst. Daarnaast is er de 20 wekenecho, waarbij wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen.

Behalve deze echo’s, kun je ook een pretecho boeken als je dat wilt. Deze duurt gemiddeld een half uur tot 45 minuten en je krijgt alle tijd om de baby te bewonderen, vaak op groot scherm. Er zijn verschillende soorten pretecho’s: in 2D, 3D of 4D. Ga je voor de laatste optie? Dan zie je de meeste details van je kindje en met een beetje geluk is je kleintje zelfs aan het duimen of gapen. In Breda kun je bij Pretecho&zo en Echobaby Breda een pretecho boeken.

Sporten tijdens je zwangerschap in Breda

Aan je conditie blijven werken terwijl je in verwachting bent, oftewel: sporten tijdens je zwangerschap. Kan dat wel? “Eigenlijk is het simpel; alle sporten die je voor je zwangerschap hebt beoefend, kun je nog gewoon tot het laatste moment blijven doen”, schrijft de Negenmaandenbeurs. Je kunt met een gerust hart blijven zwemmen of aan yoga blijven doen. Let er wel op dat je jezelf niet overbelast.

Er zijn speciale sporten voor zwangere vrouwen. Wat dacht je van zwangerschapsyoga of – gymnastiek? Bij onder andere Mama Glow, Mom in Balance, Zwembad de Wisselaar, Mama & Co en Wonderbaarlijk in Breda kun je dit soort sporten doen.

Zwangerschapscursus doen in Breda

Wat is de beste manier om borstvoeding te geven? Hoe bereid ik me voor op de bevalling? Hoe ga ik om met pijn aan mijn bekken of rug? Voor zo’n beetje iedere vraag die opkomt tijdens je zwangerschap bestaat een cursus of workshop. Zo ook in Breda bij Trotse Mama’s, Studio Devi of Vol Vertrouwen Bevallen.

Kleding, meubels en andere babyspullen kopen in Breda

Misschien wel het allerleukste deel van je zwangerschap: shoppen! Natuurlijk wil je dat jouw baby niks tekortkomt en wil je maximaal voorbereid zijn op de gezinsuitbreiding. Dat betekent: rompertjes inslaan, slaapzakjes uitzoeken, een komode aanschaffen en een buggy kopen. Gelukkig kun je op meerdere plekken in Breda op zoek naar de perfecte babyuitzet. Bijvoorbeeld bij MamaLoes, Prénatal en Het Rietje. Ook leuk: bij 3D Moments kun je jouw zwangerschapsbuik vast laten leggen in een beeldje.

Een zwangerschapsmassage boeken in Breda

Hoe heerlijk klinkt dit?! Even een goede portie me-time! Tijdens deze massage houdt de masseur of masseuse extra rekening met je zwangerschap. Bepaalde drukpunten worden wel of juist niet meegenomen. Voor een zwangerschapsmassage in Breda kun je terecht bij onder andere Mus&zo, Sukho en QoQo Clinics Breda.

Kraamzorg regelen in Breda

Bij de door jou gekozen verloskundigenpraktijk zijn ze er voor jouw kindje, maar als ouder heb je ook recht op zorg. Kraamzorg welteverstaan. Deze zorg is echt iets Nederlands, want nergens anders ter wereld wordt de ouder bijgestaan tijdens het kraambed. Het maakt niet uit of je in het ziekenhuis, thuis of ergens anders bent bevallen, iedere ouder in Nederland met een pasgeboren kind heeft recht op deze zorg.

Dertien weken

Om kraamzorg te krijgen, moet je dat aanvragen bij een kraamzorgorganisatie. In Breda kun je daarvoor terecht bij onder andere Pink&Blue en Naviva Kraamzorg. Mocht je kraamzorg willen van een ZZP-er, meld je dan snel aan. Er zijn in regio Breda veel ZZP-ers te vinden en deze zorg wordt ook gewoon vergoedt door de zorgverzekering! De beste tijd om dit te regelen is als jij of je partner zo’n dertien weken in de zwangerschap is, dan heb je nog genoeg tijd.

Uren en dagen

Het minimum aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt is 24 uur. Bij de start van de kraamzorg kijkt de kraamverzorgende samen met jou naar de verdeling van die uren. Als de kraamorganisatie voldoende personeel heeft, dan kan de kraamzorg uitgebreid worden naar 49 uur. Deze uren worden over acht dagen verdeeld.

Een kinderopvang zoeken in Breda

Je denkt er nu misschien nog niet aan, maar als je (weer) aan het werk gaat moet je kinderopvang regelen. In Breda is het verstandig om nu al de opvang te regelen.

Er zijn verschillende soorten kinderopvang:

 • Dagopvang voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan.
 • Buitenschoolse opvang (BSO) voor schoolgaande kinderen.
 • Gastouders.

Houd bij de aanmelding van jouw kind rekening met wachtlijsten. Het Landelijk Register Kinderopvang heeft een lijst van kinderopvanglocaties bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld de Schat, Kober Kinderopvang, Kristal Kinderopvang en Devi Kids.

Kinderopvangtoeslag

De kinderopvang in Breda is niet gratis, dus tot die tijd heb je mogelijk recht op een financiële tegemoetkoming voor de kinderopvang: kinderopvangtoeslag. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Afhankelijk van jouw situatie kun je een bedrag van de overheid krijgen. Deze toeslag kun je aanvragen via mijn toeslagen.

Een newbornshoot doen in Breda

Hieperdepiep hoera, je kindje is geboren! Nu is het tijd om te genieten van je kersverse gezinnetje en natuurlijk om de baby te showen aan familie en vrienden. Heb je ook al nagedacht over een fotoshoot? Veel ouders kiezen ervoor om een newbornshoot te boeken om de baby op de gevoelige plaat vast te leggen. Hier in Breda kun je terecht bij Shoots and More, Mea Fotografie en Memories Captured voor zo’n fotosessie.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Bang voor de eikenprocessierups? Zo herken je hem”

Bang voor de eikenprocessierups? Zo herken je hem

processierups breda
Ga naar “Belangrijk voor iedere Bredanaar! Dit moet je doen in geval van nood”

Belangrijk voor iedere Bredanaar! Dit moet je doen in geval van nood

Ga naar “Luchtkwaliteit van Brabant sterk vervuild: ‘Bredanaars leven een jaar korter’”

Luchtkwaliteit van Brabant sterk vervuild: ‘Bredanaars leven een jaar korter’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Boob tape € 5,99”

Boob tape € 5,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle AH Scharrelkipfilet van € 1,71 voor € 1,19”

Alle AH Scharrelkipfilet van € 1,71 voor € 1,19

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker douane DHL Express Breda”

Administratief medewerker douane DHL Express Breda

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker overlijdensdesk regio Breda”

Administratief medewerker overlijdensdesk regio Breda

 • Manpower
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Logistiek medewerker | dagdienst | €2.300,00 tot €3.000,00”

Logistiek medewerker | dagdienst | €2.300,00 tot €3.000,00

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Customer service medewerker Alphabet Breda”

Customer service medewerker Alphabet Breda

 • Manpower
 • Fulltime
Ga naar “Tijdelijk en Flexibel werk in/rond Breda via Randstad Go”

Tijdelijk en Flexibel werk in/rond Breda via Randstad Go

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Duikboot Festival”

Duikboot Festival

 • 27 augustus 2022
Ga naar “Terrasverbouwing bij Pier15”

Terrasverbouwing bij Pier15

 • Van 3 jun t/m 23 sep
Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

 • Van 12 jul t/m 16 aug
Ga naar “AMGEN Singelloop Breda 2022”

AMGEN Singelloop Breda 2022

 • 2 oktober 2022
singelloop 2019
Ga naar “Breda Barst”

Breda Barst

 • Van 16 sep t/m 18 sep