Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terug naar toen: zo is Heusdenhout ontstaan (en dit gebeurt er nu)

Aangeboden door Winkeliersvereniging Heusdenhout 6 oktober 2020

Stap je nu in de auto (of op de fiets) voor een ritje door Heusdenhout, dan krijg je al snel te maken met graafmachines, omleidingen en wegversperringen. De Heerbaan en omgeving worden flink aangepakt, wegens de aanleg van het laatste stukje fietssnelweg tussen Breda en Tilburg. Maar hoe zag deze wijk er vroeger uit?

Heusdenhout, vroeger ook bekend als Hosenhout en zelfs Hosenholt, heeft als kern van de wijk het Hart van Heusdenhout. Hier vind je het gelijknamige winkelcentrum, maar bijvoorbeeld ook de kapel, meerdere gezondheidsvoorzieningen en zelfs een reptielenhuis. Misschien nu íéts minder goed bereikbaar, maar even gezellig als altijd. Sterker nog: het voornemen is om de wijk nog veiliger, leefbaarder en bruisender te maken.

Een van de oudste straatjes van Breda

De Kapelstraat, die langs de Sint Annakapel loopt, heette vroeger de Bredaseweg. In oudere geschriften werd de straat al teruggevonden in 1645. Vermoedelijk was de straat een doorgaande weg voor karren met paarden in de zestiende eeuw. Dit zou betekenen dat de Kapelstraat tot de oudste wegen buiten het Bredase centrum behoort. Tof!

Tekst loopt door onder de foto.

De Sint Annakapel in 1979. Foto: BN De Stem / Johan van Gurp | Stadsarchief Breda

Het ontstaan van Heusdenhout

Laten we nog wat verder in de geschiedenis duiken: héél vroeger was Heusdenhout een gehucht, met aan de rand van de wijk een lopende zandrug, die achter de Sint Annakapel overging in een heide met duinen. De Heusdenhoutse akker vormde de kern van de toenmalige wijk. De naam komt overigens waarschijnlijk van het veertiende eeuwse Hosenholt, dat refereert aan hoge bomen zoals essen of iepen. Tot op de dag van vandaag vind je in de wijk nog opvallend veel historische veldnamen in de straatnamen, leuk om eens op te letten!

Midden in de straat

De Sint Annakapel werd midden in de straat gebouwd en was in 1518 af. De plek deed tot en met 1648 dienst als bedehuis, werd daarna een schoolgebouw en is voor het laatst in 1936 gerestaureerd. Sindsdien wordt de plek weer gebruikt als kapel.

Tekst loopt door onder de foto.

Frank Vermeulen bij zijn zaak. Foto: indebuurt Breda

Leven in de brouwerij

Terug naar deze tijd: de wijk Heusdenhout bruist. De wijkraad is momenteel druk bezig om het Hart van Heusdenhout zo leefbaar en gezellig mogelijk te maken. Zo is de wijk er na de wegwerkzaamheden helemaal klaar voor om een nog fijnere plek te worden voor alle bewoners. Frank Vermeulen van Winkeliersvereniging Heusdenhout laat weten dat de winkels in de wijk merken dat klandizie afneemt door alle werkzaamheden. “Maar we zijn vastbesloten om zodra alles achter de rug is al onze klanten weer te ontvangen in onze zaken, in een nog mooiere en leefbaardere wijk”, laat Frank weten. Wil jij winkelcentrum Heusdenhout steunen? Zorg dat je de speciale spaarkaart in huis haalt en loot mee voor een elektrische fiets. Succes!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Winkeliersvereniging Heusdenhout. Meer over Winkeliersvereniging Heusdenhout ontdekken?

Winkeliersvereniging Heusdenhout

winkelen

Bisschopshoeve , Breda

Bekijk meer:winkelen

adv.