Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen er nog een turfbrander achter de bus hing

Door Thijs van den Houdt 30 september 2018

Dit weekend was het weer de Dag van van het Veilige Transport. Niet bepaald een nationale feestdag om voor thuis te blijven, maar wél een prima reden om ons eens af te vragen hoe het Bredase transport er vroeger uitzag. Stap met ons mee in de bus, maar dan zeventig, tachtig en negentig jaar geleden:

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Inchecken hoeft niet in deze bus!

Bus openbaar vervoer
Foto: BBA Collectie

Haal die ouderwetse strippenkaart maar weer van de zolder, want je ov-chipkaart gaat je in deze bus niet veel opleveren! Met de knusse bankjes en het gezellige ‘balkonnetje’ was de bus in 1959 lang niet zo armetierig als je zou denken. 

Volgende halte: Grote Markt

Bus openbaar vervoer
Foto: BBA Collectie

Je zou toch redelijk raar – en verschrikt – opkijken als er plotseling een stadsbus de Grote Markt op draait. In de jaren 50 was dat doodnormaal: ons centrale plein was in die tijd gewoon een straat met parkeerplaatsen, rijdende auto’s en bushaltes. Hierboven zien we net buslijnen 338 en 339 arriveren!

Nee, dit is géén zoutstrooier

Bus openbaar vervoer
Foto: Breda Beeldcollectie

Wanhopige tijden vragen om creatieve oplossingen: tijdens de oorlog kampte ons land met brandstoftekorten. Om de bussen tóch te kunnen laten rijden werd een aanhanger met een hout- of turfgasgenerator achter de bus gehangen, die het voertuig van brandstof voorzag. Zo hoefde je niet door de bittere kou te fietsen!

Wat een plaatje!

Bus openbaar vervoer
Foto: BBA Collectie

Deze foto is waarschijnlijk in 1929 gemaakt, toen deze prachtige bussen het stadsbeeld bepaalde. Een busritje was een hele belevenis in die tijd! Hoe leuk zou het zijn om nog één keer een ritje te maken in zo’n prachtige oude bus, compleet met chique geklede chauffeur?

Lees meer: 

Bredase Kermis

Toen je nog een douchegordijn kon winnen op de Bredase kermis

Oh, de nostalgie! Als de winter er weer aankomt is er altijd nog één lichtpuntje in de duisternis: d...
Bruiloft

Bredase huwelijksfeesten, maar dan 100 jaar geleden

Ieder weekend trekken talloze vrijgezellenfeesten door de binnenstad en worden de toekomstige bruid ...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.