Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leuk om te zien! 9 x oude foto’s van kermissen in Breda

Door Daphne Geelink 25 oktober 2020

We moeten het dit jaar zonder botsauto’s, suikerspinnen of attracties doen in Breda. Hoe we alsnog in de kermissfeer komen? Door oude foto’s terug te kijken! Geniet mee met deze bijzondere beelden van kermissen op onder meer het Chasséveld en in het Ginneken.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Het Ginneken in 1937

Foto: Stadsarchief Breda | Pel, J. (Jan)

We beginnen meteen met een kiekje dat écht lang geleden gemaakt is: in 1937 om precies te zijn. Ja, ook in die tijd konden Bredanaars niet wachten om in de zweefmolen te gaan. Op de foto zien we de kermis in het Ginneken met op de achtergrond de kerktoren van de St. Laurentiuskerk.

Het jaar 1967

Foto: Stadsarchief Breda | Chabot, H. (Hans)

Laten we veertig jaar vooruit gaan! In 1967 was het een drukte van jewelste in de binnenstad. Even een knuffel winnen, met een vriend(in) in de botsauto’s of gewoon lekker struinen over het plein: alles was mogelijk. Bijzonder dat de dames op de foto inmiddels waarschijnlijk een jaar of zeventig zijn.

Frietje erbij!

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Wat is een kermis zonder friet? Niets, een goede puntzak hoort er gewoon bij! Dat moesten deze kids ook hebben gedacht in 1970. Ze laten op de kermis op het Chasséveld zien dat van één grote aardappel vier kleine zakjes friet worden gemaakt.

Het spookhuis

Foto: Stadsarchief Breda | Gemeente Breda

Ben je een echte waaghals? Dan ben je vast weleens in het spookhuis op de kermis geweest! Dit was namelijk razend populair in Breda. Wanneer deze foto precies is gemaakt, is niet bekend, maar het was in ieder geval goed druk bij (waarschijnlijk) de engste attractie van het plein.

Een vol Chasséveld in 1985

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Hé, deze plek herkennen we: dit is wederom het Chasséveld. De jongedame op de voorgrond durfde alleen in het karretje (spannend!) en omstanders keken toe hoe het eraan toe ging. Een vol Chasséveld als dit kunnen we ons anno 2020 niet voorstellen, hè?

Princenhage in 1989

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Deze foto is geschoten in oktober van het jaar 1989 in Princenhage. Op de achtergrond zien we kermisexploitant Jan Hoefnagels bij zijn authentieke draaimolen.

1997 in het Ginneken

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Van knuffels grijpen en op bezoek bij een waarzegster tot suikerspinnen eten en racen in botsauto’s: Bredanaars konden zich in de zomer van 1997 zeker wel vermaken in het Ginneken. Zo te zien wist jong en oud de kermis in het zuiden van Breda te vinden!

Kermis opbouwen

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

De kermis opbouwen moet natuurlijk ook gebeuren. Dagen voordat het festijn losbarstte, waren kermisexploitanten bezig om de attracties gereed te maken. Het reuzenstond stond er in ieder geval al!

Knuffels scoren

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Opperste concentratie hier! Op de foto zien we op de voorgrond Mark en daarachter staat Tobias. Ze waren helemaal gefocust op de knuffelautomaten. Zouden ze er eentje gescoord hebben?

Lees ook:

Toen in Breda: 7 x zo veranderde het Chasséveld in de twintigste eeuw

Het Chasséveld is een absolute trekpleister in Breda. Het terrein zelf dient als betaalde parkeergel...
de gruyter

Toen in Breda: 5 x speciaalzaken die niet meer bestaan

Groente haalde je vroeger bij de groenteboer, voor peper ging je naar de kruidenier en bij de sigare...
speelhuislaan

Toen in Breda: de Speelhuislaan door de jaren heen

Die o zo mooie Speelhuislaan in de Belcrum ziet er prachtig uit, maar er was ook een tijd dat deze s...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.