Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Andere tijden: 7 x dit was vroeger heel normaal in Breda

Door Jennifer da Graça 24 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Bredanaars wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

telefooncel
Beeld: ANP

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Breda stond zo’n groene cel. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Breda zijn ze verdwenen.

Overal roken

roken sigaret café
Beeld: ANP

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten inwoners vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen. Dat is tegenwoordig wel anders.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Melkboer Jan Sips met zijn vrouw. Foto: Stadsarchief Breda // Johan van Gurp
Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis. Nostalgie! Zo ook vroeger bij Jan Sips in het Ginneken. Meer dan veertig jaar was hij verantwoordelijk voor de verspreiding van melk in die wijk. Met paard en wagen.

Videoband, cd en vinyl

cd
Beeld: ANP

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop en Videoland te gaan. En hoewel we in Breda nog wel wat platenzaken hebben, neemt langzaamaan dit aantal ook af…

Faxen

faxen fax
Op de vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan (Beeld: ANP)

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Breda stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

In een rij staan en… wachten

Foto: Stadsarchief Breda // Johan van Gurp
Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij. In onze stad zie je amper inwoners nog ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag of voor de allernieuwste iPhone. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij. Wel vonden we deze foto uit 2005 nog, waar aan de Haven een groep ouderen in de rij staat voor de griepprik.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Beeld: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Breda.

Lees ook:

vuurwerk grote kerk breda

Dit vinden jullie van een vuurwerkverbod in Breda

Rotterdam is komende jaarwisseling de eerste grote stad die volledig vuurwerkvrij zal zijn. Moet Bre...
prinsenkade adriaan van bergenstraat

Werkzaamheden: de Nieuwe Prinsenkade en Adriaan van Bergenstraat worden aangepakt

De gemeente wil het kruispunt van de Nieuwe Prinsenkade en Adriaan van Bergenstraat veiliger maken. ...

7 x de leukste politieselfies van agenten in Breda

Bredase politieagenten zijn heel goed in het maken van selfies. Dat bewijzen meerdere Instagramaccou...
Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Breda

adv.