Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x onvoorstelbare plekken in Breda waar je vroeger gewoon mocht roken

Door Carin van der Meij 31 mei 2020

Roken in een restaurant of op kantoor: je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar vroeger was dit heel normaal. Op de ‘dag tegen roken en tabak’ nemen we je mee naar plekken in Breda waar rokers vroeger vrij spel hadden.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Bioscoop

Foto: indebuurt Breda

Roken is niet meer van deze tijd. De plekken waar je tegenwoordig nog een sigaretje mag opsteken zijn schaars. Neem de bioscoop. Waar rokers jaren terug zittend in een rode bioscoopstoel een sigaretje mochten opsteken, moeten ze nu naar buiten.

Uitgaansgelegenheden

uitgaan in breda
Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Vroeger had je als dj geen mistkanon nodig, Bredanaars zorgden door al dat roken zelf wel voor een rokersmist. Een dansje wagen in Breda aan de Havermarkt ging dan ook met de garantie dat je kleding aan het einde van de avond stonk naar sigaretten. Ook als niet-roker was het onmogelijk daaraan te ontkomen.

Horeca

Foto: Jurgen Kwisthout

Wie kan zich nog de asbakken op de restauranttafeltjes herinneren? Niet op het terras, maar binnen! Twaalf jaar geleden is het eerste rookverbod in de horeca ingegaan. Voor die tijd was het voor een Bredanaar heel normaal om tussen de carpaccio en kipsaté even een sigaretje op te steken. Bijna niet meer voor te stellen, hè?

Op kantoor

Foto: indebuurt Breda

Een sigaretje opsteken achter je bureau: het was vroeger de normaalste zaak van de wereld. Zestien jaar geleden kwam er een einde aan dit rokersfeestje en werd paffen op de werkvloer verboden.

Station Breda

Foto: indebuurt Breda

Dit jaar wordt roken op station Breda helemaal verboden. Dat terwijl rokers vroeger overal vrij spel hadden: in de stationshal, op het perron en zelfs in de trein. In de leuningen of in het tafelraampje zaten de asbakken verstopt. In 2004 zijn deze dichtgelast, omdat vanaf dat jaar roken in de trein werd verboden.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Breda

adv.