Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Breda: 7 x zo zag naar school gaan er vroeger uit

Door Nikki Pommer 13 september 2020

De warme dagen laten we steeds verder achter ons en dat betekent maar één ding: back to school! September staat in het teken van scholen die weer opstarten en dat levert doorgaans hele leuke kiekjes en verhalen op. Voor dit artikel zetten we zeven toffe foto’s uit het verleden op rij die laten zien hoe we vroeger naar school gingen. 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Groepsportret van de eerste openbare school

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Dit fotoportret is gemaakt in 1890 en laat leerlingen en onderwijzers zien van de eerste openbare school in Breda. De school bestond uit zowel lager als middelbaar onderwijs, al is op de foto duidelijk te zien dat het hier om een klas gaat van de basisschool! De school ontving jongens én meisjes.

Voorlezen aan prinses Margriet

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem Johan van Gurp

Tijdens de opening van mytylschool De Schalm, een school voor speciaal onderwijs, kwam prinses Margriet op bezoek. Op deze foto kun je aanschouwen hoe de leerlingen een verhaal voor de prinses voorlazen. Schattig! De foto dateert uit 1971.

Wereldierendag op school

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Hoe leuk zou het zijn als kinderen hun huisdier mee naar school zouden nemen op Werelddierendag? Vast heel leuk… maar praktisch is het niet. 😉 Dat is precies wat ze bij de Petrus- en Paulusschool dachten op 5 oktober 1974. Om de kinderen enigszins tegemoet te komen mochten de kinderen deze dag wél een speelgoeddier meenemen. Dat ziet er ook plezierig uit, toch?

Helpen met de verhuizing

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Mencia de Mendoza is een middelbare school die in Breda bekend staat vanwege het tweetalig onderwijs dat zij aanbiedt. De school bestaat al een behoorlijk aantal jaren, want deze foto is gemaakt in 1980. Op deze foto is te zien hoe zeshonderd leerlingen vanuit de dependance het schoolmeubilair naar de nieuwbouw verhuisden. Time flies!

Leerlingen uitzwaaien

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem Johan van Gurp

Het Stedelijk Gymnasium prijkt al meer dan honderd jaar in het stadshart van Breda. In 1987 werd het honderdjarig jubileum gevierd en vertrokken de leerlingen met de bus naar Delphi. Vanuit daar maakten zij een fietstocht terug naar Breda van maar liefst drieduizend kilometer! De leerlingen werden bij het vertrek uitgezwaaid door ouders en familieleden.

Provinciale tekeningenwedstrijd

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem Johan van Gurp

In het thema van weer naar school gaan werd er in 1993 een provinciale tekeningenwedstrijd georganiseerd. Op deze foto is Peggy van Schouwen te zien met haar bekroonde tekening. Naast Peggy staat niemand minder dan wethouder Wim van Fessum. De foto werd genomen in de aula van middelbare school Markenhage.

Met de slee naar school

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem Johan van Gurp

De donkere dagen komen weer in zicht en daarom kon dit schattige kiekje niet ontbreken. Op deze foto is te zien hoe in december 1993 er flink wat sneeuw was gevallen. Zoveel sneeuw dat kinderen op de slee naar school werden gebracht. Die goeie ouwe tijd!

Lees ook:

Supergaaf: deze stadsfotograaf maakt prachtige plaatjes van Bredanaars

Sommige mensen lijken wel geboren te worden met een spiegelreflex, zó goed zijn ze in het schieten v...
Eigenaar Jeroen in creatieve Broedplaats en laserlab Brandpunt jn Breda

Jeroen van Brandpunt: ‘We willen een plek van betekenis zijn binnen Breda’

Toen de gemeente het pand van het voormalig Huis van Beeldcultuur aan de Reigerstraat in de verhuur ...

Mysterie opgelost: daarom is Breda niet de hoofdstad van Brabant

Best gek eigenlijk, als je erover nadenkt. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van Brabant en niet Bred...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.