Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Breda: 7 x zo veranderde het Chasséveld in de twintigste eeuw

Door Nikki Pommer 20 september 2020

Het Chasséveld is een absolute trekpleister in Breda. Het terrein zelf dient als betaalde parkeergelegenheid en wordt omringd door gebouwen. Je vindt er de ABN Amro, een politiebureau, sportscholen, een all-you-can-eat restaurant, bioscoop Pathé en natuurlijk een bowlingcentrum. In het najaar wordt de parkeerplaats ontruimd om de kermis te ontvangen. Ook aanzienlijke feesten zoals Dancetour en 538 Koningsdag vinden hier – normaal gezien – plaats. Tijd om eens te kijken hoe het Chasséveld in de twintigste eeuw veranderde.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Ingestorte bierhal

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Ben je dol op een goed biertje en gezelligheid? Dan is het bezoeken van een bierfeest een absolute aanrader. Maar niet de bierfeesten in 1966 op het Chasséveld, toen een stevige windvlaag de bierhal grotendeels verwoeste.

Een blik op het oude Turfschip

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Het oude Turfschip was een congres- en muziekcentrum. Inmiddels kennen we het Turfschip zoals op deze foto te zien is niet meer terug. Nu kun je op deze plek wel bioscoop Pathé vinden en sportschool Basic-Fit. De parkeergarage onder dit gebouw draagt nog steeds de naam van dit oude congres- en muziekcentrum, namelijk parkeergarage Het Turfschip.

Circus Renz

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem Johan van Gurp

Als we aan het circus denken, denken we natuurlijk aan Circus Renz. Circus Renz is een internationaal circus dat zo nu en dan ook neerstreek in Breda, in dit geval op het Chasséveld. Ruimte genoeg in ieder geval! Terwijl het circus nu nog steeds te bezoeken is, maar dan iets moderner, is dit toch wel een heel bijzonder plaatje om te zien.

Nieuwbouw ABN Amro

Foto: Stadsarchief Breda | Beeldcollectie

We kunnen het ons nu misschien niet meer voorstellen, maar ooit was het ABN Amro gebouw aan het Chasséveld nieuwbouw. Dat nieuwbouw kun je zien op deze foto. Zien jullie ook hoe leeg het terrein nog was?

Griezelen op het Chasséveld

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

De kermis is niet meer weg te denken van het Chasséveld. In het najaar ontvangt Breda met open armen de gezelligheid van de echte, klassieke Bredase kermis. Een spookhuis kan behoorlijk angstaanjagend zijn, maar het spookhuis op deze foto kun je eigenlijk alleen maar schattig vinden.

Vliegen tijdens de kermis

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Je zou op het eerste gezicht denken dat dit een reuzenrad is, maar schijn bedriegt. Als je goed naar de foto kijkt zie je dat de karretjes flink door de lucht vliegen, met een hogere snelheid dan het reuzenrad. Een attractie zoals deze komen we niet echt meer tegen op de kermis, maar gelukkig zijn er genoeg varianten – met nog meer snelheid en grotere hoogtes. 😉

Een verplaatste markt

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem Johan van Gurp

Huh? Dit is een zeldzaam beeld! De markt op het Chasséveld. In 1995 werd de markt naar het Chasséveld verplaatst in verband met bestratingswerkzaamheden op de Grote Markt. Ach, er is ruimte genoeg gelukkig. Wat vind jij het leukst aan het Chasséveld?

Lees ook:

Gillende kinderen, schimmen en voetstappen: spookt het bij Landgoed de Klokkenberg?

Volgens sommigen spookt het er... maar wat klopt er van dit griezelverhaal over Landgoed de Klokkenb...

Het verhaal achter het slotje van Mylène en Elmira: ‘We kennen elkaar van de kleuterklas’

De Hoge Brug hangt vol met slotjes die de liefde of vriendschap tussen twee mensen bezegelt. Het is ...

Wandelen van het station naar de binnenstad: zo zag dat er vroeger uit in Breda

Een wandeling van het station naar de binnenstad is zo gemaakt: je loopt door de vernieuwde Willemst...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.