Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Breda: 7 x het oude Van Coothplein

Door Nikki Pommer 1 maart 2020

Het Van Coothplein in Breda is een broedplaats van activiteit, bedrijvigheid en gezelligheid. Zo vind je er meerdere horecagelegenheden, leuke winkels en in de zomer heeft het plein zelfs een eigen festival, namelijk Tranen van Van Cooth. Genoeg reden dus om te ontdekken hoe deze veelbezochte plek er jaren geleden uitzag.  

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Met de auto door de straat

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Met de auto door de straat van het Van Coothplein rijden, dat kan de hedendaagse bezoeker zich waarschijnlijk moeilijk voorstellen! Toch was het voor de komst van de glitterrotonde een weg waar auto’s gebruik van mochten maken.

De bekende friettent

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Deze foto is genomen op de kruising van de Keizerstraat en het Van Coothplein. Als je goed oplet zie je links van de bus het de friettent Frituur Christ. Een plek die we ook vandaag de dag nog steeds bezoeken om friet en snacks te halen!

Vanaf de Markendaalseweg

Foto: Stadsarchief Breda | Breda Beeldcollectie

Deze foto is genomen vanaf het punt waar het Van Coothplein en de Markendaalseweg elkaar kruisen. Leuk om te zien hoe het Van Coothplein er van veraf uitzag meer dan vijfentwintig jaar geleden! Kan iemand zich een bezoekje aan Bruynzeel Keukens (rechts) nog herinneren?

Portret van de eigenaar van Hotel van Ham

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Hij zorgde er door de jaren heen voor dat er genoeg te beleven was op het Van Coothplein: John van Hooijdonk. Van Hooijdonk nam samen met zijn vrouw Van Ham over, dat in 2020 nog steeds bekend staat als een Bredase hotspot. Op dit portret poseert hij op het Van Coothplein, met Van Ham rechts van hem op de achtergrond.

Aanleg rotonde

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

In 1999 werd de welbekende glitterrotonde van het Van Coothplein aangelegd. Inmiddels beginnen de foto’s al een stuk meer te lijken op het Van Coothplein zoals we het nu kennen! Opvallend: de gebouwen waar winkels, café of restaurants gevestigd waren kennen vanbuiten nog steeds dezelfde uitstraling als vroeger.

Het nieuwe Van Coothplein

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Deze foto werd genomen in 2000. Met de start van een nieuwe eeuw, kwam ook een nieuw Van Coothplein kijken. Deze foto lijkt natuurlijk het meest op het Van Coothplein zoals we het hedendaags kennen.

Verkeersdrukte

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

In 2001 werd de Irenestraat afgesloten, waardoor een toenemende verkeersdrukte ontstond rondom het Van Coothplein en de Nieuwe Ginnekenstraat. Hier zie je nog hoe de auto’s vanaf de Markendaalseweg deze straat in mochten met de auto. Inmiddels is dat vanaf dat punt niet meer mogelijk. Wat is jouw favoriete plekje rondom het Van Coothplein?

Lees ook:

casino bioscoop breda

5 x toen de Foodhall in Breda nog een bioscoop was

Nu komen we voornamelijk naar de Foodhall voor een hapje en een drankje. Dat was jaren geleden wel a...

Toen in Breda: 7 x Claudius Prinsenlaan door de jaren heen

Het is een van de belangrijkste stedelijke routes in Breda: de Claudius Prinsenlaan. De straat is ee...
heksenwiel

Toen in Breda: 7 x winkelcentrum Heksenwiel in de jaren 90

Met meer dan veertig winkels is Heksenwiel het grootste winkelcentrum van de Haagse Beemden. Je kan ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.