Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen in Breda: 7 x foto’s van het oude NAC-stadion

Door Daphne Geelink 24 mei 2020

Wie aan het NAC-stadion denkt, denkt al gauw aan het Rat Verlegh Stadion aan de – hoe kan het ook anders – Stadionstraat. Toch was dit niet altijd al de plek waar enthousiaste supporters hun club toejuichten. Het stadion van de Bredase voetbalclub zat jaren geleden aan de Beatrixstraat. Laten we daar eens op terugblikken!

Het oude NAC-stadion in Boeimeer was van 1940 tot 1996 in gebruik. Nu vinden we woningen op deze plek in Breda. Er werd een nieuw stadion gebouwd waar in augustus 1996 een eerste vriendschappelijke wedstrijd werd gespeeld.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Achterkant van NAC-tribune

Foto: Stadsarchief Breda | Magielse, M. (Marco)

Deze foto is onderdeel van een reportage uit de jaren 80 van het Burgemeester van Sonsbeeckpark en de omgeving. Hierin werden onder meer een tennispark, een zwembad én het NAC-stadion vastgelegd. Leuk feitje: de eerste wedstrijd in dit stadion was op 6 oktober 1940 tegen Eindhoven.

Voor de ingang van het NAC-stadion in 1990

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Hier zien we de toenmalige voetbaltrainer van NAC Cor Pot (links) en zijn assistent Ton Carton. Ze stonden voor de ingang van het stadion waar zaterdag 21 april van dat jaar een wedstrijd tegen D.S. ’79 werd gespeeld.

Actiefoto uit 1991

nac stadion
Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Een van de wedstrijden die werd gespeeld in het oude stadion was NAC – Haarlem. Op zondag 29 september speelden de teams gelijk tegen elkaar. Ben of ken jij iemand die hier bij is geweest?

Vreugde bij NAC – AZ in 1991

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

NAC-supporters konden hun geluk niet op in 1991. Hier speelde de Bredase club tegen AZ en het stadion was helemaal uitverkocht. Waarom deze mannen zo blij waren? AZ werd met 4-1 naar huis gestuurd: dat was nog eens een mooie uitslag!

Veel supporters in 1996

nac stadion
Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Welke wedstrijd precies werd gespeeld hier in 1996, weten we niet. Jij wel? Er kwamen in ieder geval een hoop supporters op af. Het stadion zat, zoals je ziet, propvol! En nu maar hopen dat het een mooie wedstrijd is geweest.

Ton Lokhoff in het oude stadion in 1996

johan van gurp
Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Ton Lokhoff is geboren in Breda en begon zijn carrière in de jeugd van NAC. Na dertien seizoenen bij de Bredase club gespeeld te hebben, vertrok hij naar PSV Eindhoven. Van 1996 tot en met 2005 was hij nog altijd betrokken bij NAC, zowel als trainer als assistent trainer.

Luchtfoto

Foto: Stadsarchief Breda | Test en Training Centre (TTC) Vliegveld Seppe

En zo zag het oude NAC-stadion er vanboven uit. Deze foto is gemaakt tijdens de laatste wedstrijd in dit stadion aan de Beatrixstraat. NAC speelde toen tegen Feyenoord. In de loop van de jaren tachtig en negentig was het stadion verouderd. NAC werd populairder en liet uiteindelijk een groter stadion bouwen.

Ga nog een keer terug in de tijd:

Toen in Breda: 7 x het Dr. Struyckenplein door de jaren heen

Het Dr. Struyckenplein is nu een plek met supermarkten, appartementencomplexen en parkeerplaatsen. T...

11 x toen je nog overal met de auto mocht komen in Breda

Breda maakte afgelopen decennia veel veranderingen door. Zo is de parkeergarage aan de Haven verdwen...
haven breda

Terug in de tijd! 5 x foto’s van toen de Haven van Breda geen water kende

Weet je nog? Die jaren toen er geen water in de Haven van Breda lag en er zelfs een ondergrondse par...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.