Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Primarkt? EDAH? Hier haalden jullie vroeger de boodschappen in Breda

Door Jennifer da Graça 11 augustus 2019

Ken je de EDAH nog? Super de Boer? De Gruyter misschien? Of de Primarkt? Supermarkten komen en supermarkten gaan, ook in Breda. Graaf in je eigen herinneringen of vraag opa of oma even: waar deed Breda vroeger boodschappen?

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

De EDAH en HEMA in één straat

Spot jij de EDAH en Hema aan de Ginnekenstraat? Foto: Stadsarchief Breda

Misschien kost het wat moeite om deze straat te herkennen, maar ja: het is écht de Ginnekenstraat. Waar nu de grote H&M zit, zat rond 1950 een schattige EDAH. Op de plek van America Today zat het Regenkleding Paleis en nog een stukje verder de HEMA, net als nu. Maar zoals je ziet, is die de laatste jaren wel wat groter geworden.

Gouwe ouwe

Foto: Stadsarchief Breda

Jaaa, deze kennen we nog wel! Rond 1959 zat het kruidenierszaakje van P. de Gruyter op de hoek van de Prinsenkade. Tegenwoordig vind je hier tapasrestaurant Sol Y Sombra.

Kleine kruidenier

Supermarkt Andre van Hilst. Foto: Stadsarchief Breda

Wat een oudje! Deze kleine supermarkt – of eerder: kruidenier – zat in Tuinzigt, op de hoek van de Van Meterenstraat. Deze foto is in 1960 gemaakt en zoals je ziet zijn alle aanbiedingen pontificaal op het raam geplakt mét de prijzen in guldens erbij.

Korti en Primarkt

Foto: Stadsarchief Breda

Meerdere oude supermarkten bij elkaar! Aan de Pastoor van Spaandonkstraat stonden in 1977 zowel de Primarkt als de Korti. Zoals je misschien wel weet, zijn beide winkels nu helemaal verdwenen.

De Aldi, maar dan oud

Foto: Stadsarchief Breda

In het oude pand van fabrikant Lonka (van die snoepjes) stond in 1980 een Albrecht Aldimarkt, de voorloper van de Aldi. Eerder zat hier ook al het gebouw van de ‘Kleeding Industrie’, ook wel bekend als A. en C.

Protest in de EDAH

Protesten tegen de abortuswetgeving in de EDAH. Foto: Stadsarchief Breda

Iets heel anders in de supermarkt: in de voormalige EDAH aan het Valkeniersplein protesteert een grote groep vrouwen tegen de abortuswetgeving. Dit was in 1981. Op de achtergrond zie je nog winkelend publiek in de rij staan om hun boodschappen af te rekenen.

Dikke winterjas achter de kassa

Foto: Stadsarchief Breda

Hé, dit is een supermarkt die er nog steeds zit! Je ziet hier een cassiere van Albert Heijn in de Burcht die hard aan het werk is. Hoezo dan? In 1985 was het érg koud in de supermarkt, waardoor warme kleding geen overbodige luxe was.

Opening van de nieuwe EDAH

Opening van de EDAH in Hoge Vucht in 1989. Foto: Stadsarchief Breda

Feest in Hoge Vucht! In 1989 opende de EDAH in het winkelcentrum en dat trok veel mensen aan. Grote kans dat jij of je ouders hier wel eens rondliepen met een winkelwagen.

De Primarkt?

Foto: Stadsarchief Breda

Nee, de Primark hebben we niet in Breda. Maar de Primarkt was zeker een bekende naam in onze stad! Deze supermarkt had meerdere vestigingen, zoals deze aan de Haagdijk in 2001. Later nam Ahold de Primarkt Groep over. Misschien dat je wel kunt raden welke supermarkt er nu op deze plekken zit. Inderdaad, de Appie!

Eigenaar van de Spar

Olaf van den Akker voor zijn eigen Spar in Boeimeer. Foto: Stadsarchief Breda

Trotse eigenaar Olaf van den Akker staat in 2001 voor zijn eigen Spar aan de Langendijk. Ben jij hier nog weleens geweest voor de laatste boodschapjes voor het avondeten? Tegenwoordig zitten hier hele andere zaken, zoals slagerij, bakker en restaurant.

Graag gedaan, Super de Boer

Foto: Stadsarchief Breda

Dit herken je vast! In Belcrum stond vroeger deze grote Super de Boer. De foto is gemaakt in 2004! Later werd het pand overgenomen door de grote gele supermarkt. Hallo Jumbo!

Lees ook:

Leuk volgens local Albert: ‘Als ik door deze wijk loop, waan ik me even terug in de tijd!’

Yes, het is weer tijd voor de leukste tips van echte Bredase locals. Vandaag vertelt Albert over zij...

Dit is waarom het Eeuwig Laantje zo heet (en vroeger het Hoerenpad werd genoemd)

Soms zijn er van die straatnamen waarvan je denkt... 'Hoe is dat tot stand gekomen?' Een lezer steld...
De Colonie

8 x hier in Breda ga je uit eten met een grote groep

Vriendenuitje? Familiedag? Daar hoort natuurlijk een lekker hapje eten bij! Maar waar kun je nu goed...

 

 

 

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.