Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terug naar de jaren 70: zo zijn de Galderse Meren ontstaan

Door Nikki Pommer 16 september 2020

De Galderse Meren bestaan uit meerdere recreatieplassen ten zuiden van Breda. Het gebied wordt goed bezocht door Bredanaars, maar staat ook bij andere Brabanders hoog op het lijstje. In de zomer zijn de Galderse Meren de perfecte plek om te zwemmen, te chillen en te zonnen. In de winter worden de wateren vaak bezocht door wandelaars, omdat er heerlijk veel groen te spotten is. Maar hoe zijn de populaire Galderse Meren eigenlijk ontstaan? Wij gingen op onderzoek uit!

Voor wie het nog niet had opgemerkt: tussen de twee plassen van het recreatiegebied ligt snelweg A58. De grootste én oudste plas ligt ten zuiden van de snelweg. Dit is ook het strand waar vroeger de textielrecreanten (bezoekers met badkleding), met de verrekijker op de noordelijke plas gericht, de boel aan het bespieden waren. Zij bekeken namelijk de naaktrecreanten (bezoekers zonder badkleding). De plas ten noordoosten is nog steeds het officiële naaktstrand van de Galderse Meren, dat vanzelf in de jaren zeventig zo is gegroeid.

Zandwinning

De jaren zeventig zijn ook meteen de jaren waarin de plassen zijn ontstaan. Er werd namelijk in dit gebied zand gewonnen ten behoeve van de A16/E19 snelweg van Breda naar Antwerpen. Dat zou wel de eerste, maar niet de laatste keer zijn. Ook in de jaren tachtig werd zand gewonnen voor de A58. Dat zand had als eindbestemming het knooppunt Sint-Annabosch en knooppunt Galder.

De Galderse Meren zijn overigens vernoemd naar het nabijgelegen dorp Galder. In 1995 vond de allerlaatste zandwinning plaats: uit de noordelijke plas werd zand gewonnen voor de bouw van woningen in Breda-Noord.

Ontstaan recreatiegebied

Daarmee zijn de Galderse Meren niet bewust gecreëerd, maar ontstaan vanwege het winnen van zand. Door het weghalen van dit zand ontstonden recreatieplassen. In het begin van de jaren zeventig was het bezoeken van de plassen verboden, door mogelijk gevaar dat ontstond vanwege gemotoriseerde voertuigen die op de plassen aanwezig waren.

Omdat dit door de bezoekers massaal genegeerd werd, besloot de gemeente die gemotoriseerde voertuigen eind jaren zeventig te verbieden. Dat bleek een goed moment te zijn, want die keuze viel samen met de periode dat windsurfen een grote opkomst had. Veel waterskiërs stapten over naar de surfplank, waardoor het nu nog steeds mogelijk is om te surfen in het gebied. Daarnaast zijn er natuurlijk zwem- en duikmogelijkheden, waardoor de Galderse Meren uitgegroeid zijn tot een aanzienlijk recreatiegebied in Breda.

Bron: Erfgoed Breda

Lees ook:

Bredaas mysterie: het verhaal achter het opvallende beeld bij Vlaszak

Automobilisten, fietsers of Bredanaars die op de bus stappen bij Vlaszak kunnen er niet omheen: het ...

Lekker afkoelen? Alles wat je moet je weten voor een bezoekje aan de Galderse Meren

Lekker afkoelen bij Playa del Galder? Puik plan! Het wordt aardig druk en warm, dus wij zetten alles...

Bredaas mysterie: waarom is de Haven een tijd gedempt geweest?

De Haven van Breda is een echte hotspot, zeker in de zomer. Bredanaars genieten op het terras, varen...

adv.