Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie! 9 x oude foto’s van de Belcrum

Door Daphne Geelink 2 augustus 2020

De Belcrum is tegenwoordig een echte hotspot voor starters, maar er zijn ook genoeg Bredanaars die hier heel hun leven al wonen. En dat begrijpen wij maar al te goed! Benieuwd hoe deze populaire wijk er jaren geleden uitzag? We blikken terug met een aantal oude foto’s.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Het jaar 1932

Foto: Stadsarchief Breda

We beginnen met een kiekje dat heel lang geleden is gemaakt. Om precies te zijn stamt deze foto uit 1932. Op de foto zien we twee mannen die naast een locomotief en goederentrein staan aan de Belcrumpolder. Deze plek is bijna niet meer te herkennen, hè?

De hond uitlaten in 1992

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

In de jaren 90 was er aan de Speelhuislaan een uitlaatplek voor honden. Menig Bredanaar bracht hier zijn of haar trouwe viervoeter naartoe tijdens een wandeling. Inmiddels is de uitlaatplek verdwenen en heeft de straat een flinke make-over gekregen.

Bijzonder kiekje uit 1995

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Dit beeld hebben we na 1995 waarschijnlijk niet meer gezien in Breda. In de maand augustus van dat jaar liepen de olifanten van circus Krone door de straten. Deze foto is gemaakt op de Belcrumweg, waar de grote, grijze beesten maar nét onder het viaduct door passen.

Hotel in 1999

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Aan de Speelhuislaan zat aan het eind van de jaren 90 een hotel, genaamd de Fabriek. Deze is inmiddels verdwenen, maar het pand heeft nog steeds een horecabestemming. De Veestallen is op deze plek in de Belcrum gevestigd. Heb je daar ooit een vorkje meegeprikt?

Pastoor Pottersplein in 2001

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Deze foto is gemaakt in juni van het jaar 2001: we zien de rooms-katholieke kerk op het Pastoor Pottersplein. De kerk is inmiddels verdwenen, maar het beeld van Christus staat nog steeds in diezelfde straat.

Silo’s in 2004

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

Dit beeld van de Belcrumweg staat voor sommigen nog vers in het geheugen gegrift, anderen zijn misschien verbaasd bij het zien van deze foto. In 2004 waren er grote silo’s zichtbaar die onderdeel waren van de C.S.M. suikerfabriek. Deze zijn later afgebroken voor de aanleg van de spoorzone.

Nieuwe Bredanaar in 2005

Foto: Stadsarchief Breda | BN DeStem, Johan van Gurp

De gevel van de Nieuwe Bredanaar ziet er nu iets roder uit, maar verder is deze plek in de Belcrum nog goed te herkennen. We zien de Speelhuislaan en een deel van de Lachapellestraat. Ook 15 jaar geleden was het een straat die veel Bredanaars op de fiets trotseerden.

De Faam in 2008

Foto: Stadsarchief Breda | Henk Voermans

Dit beeld lijkt hetzelfde. Of toch niet? Aan de rechterkant zien we Bric & Brac, een meubelzaak die in 2008 in Breda zat. Van dit gebouw is geen spoor meer te bekennen, want op deze plek is nu een doorgaande weg richting het station.

Omgeving station in 2012

Foto: Stadsarchief Breda | Henk Voermans

Deze foto is gemaakt in 2012. Niet gek lang geleden, maar toch ziet deze plek er nu een stuk anders uit. Aan de rechterkant zien we de Speelhuislaan en op de voorgrond vinden we een groot parkeerterrein, waar bezoekers van het station hun bolide in die tijd kwijt konden. Herken jij het nog?

Ga nog een keer terug in de tijd:

baronielaan

Toen in Breda: 9 x de Baronielaan door de jaren heen

De Baronielaan is met al die prachtige herenhuizen misschien wel een van de mooiste straten van Bred...
haven breda

Terug in de tijd! 5 x foto’s van toen de Haven van Breda geen water kende

Weet je nog? Die jaren toen er geen water in de Haven van Breda lag en er zelfs een ondergrondse par...

Toen in Breda: 7 x het oude Van Coothplein

Het Van Coothplein in Breda is een broedplaats van activiteit, bedrijvigheid en gezelligheid. Zo vin...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.