Waarom heet café Zeezicht eigenlijk Zeezicht?

Door Annemijn Heijstek 9 december 2017

Onze stad zit vol onopgeloste raadsels en wij doen dan ook hard ons best om al deze Bredase mysteries te ontrafelen. Deze week doken we op de vraag van Daisy van der Schans, namelijk waarom Café Restaurant Zeezicht op de Grote Markt eigenlijk Zeezicht heet.

Tja, met de beste wil van de wereld valt er in de wijde omtrek van Breda geen zee te ontdekken. We wish! Omdat er geen pasklaar antwoord voor de hand lag, besloten we hulptroepen in te schakelen. En wie kan ons beter helpen dan Daan van Eendenburg, de eigenaresse van Zeezicht. Zij vertelde ons graag meer over de herkomst van de naam Zeezicht.

Tachtigjarige Oorlog

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog – je weet wel, toen de Nederlanders en Spanjaarden mot met elkaar hadden en in 1568 begonnen met ruziemaken en daar pas mee eindigden in 1648 – was er een periode (1624-1625) waarin Breda werd belegerd door Spaanse troepen. Het pand van Zeezicht bestond toen al, hoewel het toen nog geen Zeezicht werd genoemd en het nog niet de functie van een café had. Tegenover Zeezicht was jaren daarvoor de kapel op de hoek van de huidige Sint Janstraat en de Halstraat verbouwd tot wachthuis. De Bredase soldaten werden daar gestationeerd. Vanuit het wachthuis werd de verdediging van de vesting gecoördineerd.

Zeezicht
Het wachthuis van de Bredase soldaten | Foto: Erfgoed Breda

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar wanneer het hoog water was in de Biesbosch, stond Breda in die tijd onder water. En dit was best wel problematisch voor de soldaten. Om tóch overzicht te kunnen houden op de vesting en de eventuele aantocht van Spaanse troepen, klommen ze op het dak van het hoogste huis. En dat huis was, jawel, je raadt het al: Zeezicht. Hoewel er natuurlijk ook toen geen zee te bekennen was, hadden de soldaten vanaf Zeezicht wel zicht over de ‘zee’.

Mysterie opgelost!

Wát een verhaal hè? Bredase mysteries, wij zijn er gek op. Zo zochten we al voor je uit waar Perron 1 op Breda Centraal is en hoe Breda aan haar naam komt. Weet jij nog een Bredaas mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Laat het ons weten! Stel je vraag hieronder of mail naar [email protected].

Café Restaurant Zeezicht lunch

Nu gesloten10:00 - 01:00

Ridderstraat 1, Breda

Bekijk meer:lunch

Meer over

Mysteries

adv.