Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van kasteel naar winkelplek? Dit is waarom winkelcentrum De Burcht zo heet

Door Daphne Geelink 14 januari 2021

Omwonenden kunnen bij winkelcentrum De Burcht voor alle dagelijkse boodschappen terecht. Je vindt hier onder meer Albert Heijn, slagerij Pieter Kling en Kruidvat. Een van onze lezers woont al jaren in de IJpelaar en vroeg zich af waarom het winkelcentrum zo heet.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er stond geen burcht op de plek van het winkelcentrum. Waarom dan deze naam? Het heeft alles te maken met buurten die een bepaald thema toegewezen kregen. Tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog kwam de zogenoemde ‘thematische straatnaamgeving’ naar Breda.

Thema’s

In een korte tijd moesten veel straten een naam krijgen en Bredanaars moesten elke straat in de stad makkelijk kunnen vinden. Daarom werd aan bepaalde plekken thema’s toegewezen. In de Belcrum zijn alle wegen vernoemd naar vogels, zoals de Vinkstraat of de Kanariestraat. Tuinzigt is de bomenbuurt: denk aan de Acaciastraat of de Beukstraat.

In 1965 werd besloten dat de straten in de – toen nog – nieuwe wijk IJpelaar werden vernoemd naar Nederlandse kastelen. De Slangenburgstraat is bijvoorbeeld vernoemd naar een kasteel in Doetinchem. Ook Neuborg dankt zijn naam aan een kasteel: dit bouwwerk vind je in Limburg. Om in het thema te blijven, kreeg het winkelcentrum de naam De Burcht. Helder, toch?

Waarom heet dit zo?

Loop je ook weleens door de stad en denk je: waarom heet dit eigenlijk zo? Mail het naar [email protected] en wie weet maken we een artikel over jouw item.

Bron: Erfgoed Breda

Lees ook:

grote kerk van Breda

Vogels, vlinders en meer: 5 x dit zijn Bredase buurten met een bijzonder thema

Breda is verdeeld in tien wijken en die wijken in meer dan honderd buurten. Indrukwekkend! Nu is het...
containers speelhuislaan lichtkunstwerk

Mysterie opgelost! Dit is waarom er tientallen containers aan de Speelhuislaan staan

Wie vanaf het station de Speelhuislaan inloopt, ziet licht aan het einde van de tunnel. Letterlijk! ...
scharenproject

Bredaas mysterie: wat doen die levensgrote scharen aan de Claudius Prinsenlaan?

Rijd je regelmatig door de Claudius Prinsenlaan? Dan zijn de levensgrote scharen je vast weleens opg...

adv.