Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Bredaas mysterie: wat doet die tape rond de bomen aan de singels?

Door Veerle de Boer 23 mei 2020

Wie in tijden van corona nog af en toe het huis uit komt heeft ze misschien al wel gezien: de cirkels van duct tape rond de bomen aan de Delpratsingel, Seeligsingel en Nijverheidssingel. Heeft een grapjas voor alternatieve graancirkels in de binnenstad gezorgd? Is dit de laatste trend voor het vangen van de eikenprocessierups? Of is hier misschien iets anders aan de hand?

Onlangs brachten we jullie op de hoogte van de manieren waarop de gemeente de eikenprocessierups bestrijdt. Rupsenvallen met zakken eronder, die lijken in de verste verte niet op de zwarte banen van tape die we hier zien! Maar wat zijn het dan wel?

Kastanjebomen

We gingen op onderzoek uit en zagen dat de getapete bomen aan de singels kastanjebomen zijn. Waar de jeukende haartjes van de eikenprocessierups vooral een vijand van wandelaars en fietsers zijn, heeft de kastanje zo zijn eigen rivaal. Hij wordt aangevallen en langzaam opgeslokt door de larven van de mineermot…

Knibbel knabbel knuisje…

De larven kruipen tussen half april en half mei vanuit de berm langs de stammen van de kastanjes omhoog. Boven aangekomen begint het diner. Het bladgroen van de kastanjes is het favoriete maaltje van de mineermot en hij doet zich hieraan lekker tegoed. Resultaat: de bladeren worden bruin en vallen al vroeg van de boom af, waardoor deze sterk verzwakt.

Lijmbanden

Hoewel de kastanjebomen volgens de gemeente niet direct dood gaan aan het mottenfeestje, is het wel zaak ze te beschermen. Dit wordt gedaan door zogenoemde lijmbanden aan de bomen te bevestigen. Op hun klimtocht naar boven blijven de larven aan de lijmband kleven en zo kunnen ze makkelijk worden verwijderd.

Laten zitten, alsjeblieft!

Door de lijmbanden blijft vraatschade aan de bomen volgens de gemeente beperkt. Ze vragen iedereen dan ook vriendelijk de lijmbanden niet aan te raken of te verwijderen. De mineermot overwintert trouwens in het afgevallen blad onder de kastanjes. Hoewel de bladerhoop door de gemeente vaker wordt opgeruimd, is de kans dat we de lijmbanden volgend jaar terug zien dus groot.

Mysterie opgelost

Zo. Nu hoef jij niet meer omgedraaid op de fiets te zitten, je afvragend wat dat zwarte tape nu weer om die mooie kastanjebomen doet. Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat doet dat daar? Geef ons een tip via [email protected]. Misschien kunnen wij het mysterie ontrafelen!

Lees ook:

mastbos breda stippen tekens

Bredaas mysterie: dit betekenen de stippen en tekens op de bomen in het Mastbos

Nu de zon zich vaker laat zien, zoeken Bredanaars regelmatig het Mastbos op. Het is de plek om een h...
catharinastraat

Mysterie opgelost! Waarom de Catharinastraat vroeger de Katerstraat heette

Voor meerdere rubrieken duiken we regelmatig in de geschiedenis van Breda. Zo kwamen we erachter dat...
schuine lans in ginneken

Mysterie opgelost! Dit doen die schuine palen in en rondom Breda

Ze zijn zo'n drie meter hoog en hebben verschillende kleuren: de schuine palen die op meerdere plekk...

adv.