Bredaas mysterie: het verhaal achter de Vredesduif in Hoge Vucht
Op het Groenedijkplein in Hoge Vucht staat een beeld van een vogel met de regenboog erop geverfd. Het is een…
Dat Breda de mooiste stad van het zuiden is, weten we. Maar wanneer kreeg ons Breda stadsrechten? En hoe ging dit precies?
We gaan 770 jaar terug in de tijd. Naar 23 juni 1252 om precies te zijn. Breda was toen een agrarische gemeenschap totdat de heer van Breda, Hendrik IV van Schoten, een aantal rechten aan de burgers schonk.
Zo kreeg Breda militaire verdediging en rechtspraak. En jawel, vanaf nu moesten de burgers belasting betalen. Dit waren geen échte stadsrechten, want de Parel van het Zuiden had al eigen rechtspraak. Mosterd na de maaltijd dus: Breda was toen eigenlijk al een stad met een eigen bestuur.
Is er nog bewijs van het stadsrecht? Ja, de tekst van de oorkonde is in een kopie bewaard gebleven. Deze vormt het oudste bewijs van het bestaan van Breda als stad en wordt daarom al ruim zeven eeuwen aangehouden als het begin van het stedelijke bestaan van Breda: 23 juni 1252.
Lees verder onder de foto >
Maar wacht even, wist je dat plaatsen in Nederland officieel niet meer worden bestempeld als ‘stad’ of ‘dorp’? We schreven er al eerder over: stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft. Een beetje verwarrend, maar vanuit elk oogpunt is de definitie ‘stad’ of ‘dorp’ weer anders. Je mag Breda een stad noemen, maar officieel is het een gemeente.
Zo, jij weet nu wanneer Breda stadsrechten kreeg. Loop jij ook weleens door Breda en denk je: wat doet dat daar? Laat het weten via [email protected] en wie weet wordt jouw mysterie opgelost.
Bron: Erfgoed Breda
In onze gids
Populaire rubrieken