Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waar staat het beeldje in de Veemarktstraat voor?

Door Marjan Kieboom 8 december 2018

De ondernemers van de Veemarkstraat moesten vorig weekend even twee keer kijken. De oude vertrouwde Sint Ivo was ineens verdwenen en de natuurstenen sokkel was neergehaald. Het was niet de eerste keer dat het beeldje aan de beurt kwam. Ook in 2005 was Sint Ivo al slachtoffer van vandalen en werd het op de grond aangetroffen. Vanwege alle reuring rondom dit beeldhouwwerkje, gingen wij op onderzoek uit naar waar deze meneer nou helemaal voor staat. 

Ivo Hélory is een Bretonse heilige, ook wel Yves, en patroonheilige van de juristen én van Bretagne. Deze bolleboos studeerde vanaf 1267 rechten, filosofie én theologie in Parijs. De heilige was priester in het bisdom Tréguier en kerkelijk rechter die het op nam voor de armen en ongeletterden. Naar verluid leidde hij een spartaans leven: hij sliep op een bedje van schots en scheve blokken hout op de grond, hier en daar wat opgevuld met stro.

Robin Hood 

In Rennes ontving deze Robin Hood een priesterwijding en toen de bisschop uit zijn geboortestad Tréguier een beroep op hem deed en hij daar gehoor aan gaf, kreeg hij een paard als dankjewel. Wat een praktisch vervoermiddel voor de terugreis naar huis had kunnen zijn, werd door deze nobele voor vertrek alweer verkocht om de opbrengst onder de armen te verdelen.

Ivo Hélory, de ‘advocaat van de armen’, zou bijzonder scherpzinnig zijn geweest, en vooral in de ontmaskering van onrecht van rijk tegenover arm. In 1347 werd de beste man heilig verklaard door paus Clemens VI en in Rome is zelfs een kerk aan hem gewijd: de Sant’Ivo alla Sapienza, nog altijd een druk bedevaartsoord. 19 mei is de kerkelijke feestdag van deze beschermheilige van de advocaten. Sint Ivo is in 2003 aan de stad geschonken door advocatenbureau Quarles en Jurgens.

Hij is weer terecht!

Goed nieuws! Het beeldje is inmiddels weer teruggevonden. Woensdag kreeg de gemeente een anonieme tip dat het beeldje op was gedoken in de Haperenstraat in Princenhage. Verwacht wordt dat deze oude vertrouwde rond de jaarwisseling weer opduikt op zijn oude stek.

Sint Ivo
Archieffoto van Sint Ivo in 2015. Foto: BN DeStem, Pix4Profs

Mysterie opgelost!

Weet jij nog een Bredaas mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook:

criminaliteit in Breda

Bredaas mysterie: zoveel criminaliteit in Breda is er nu echt

Eerlijk is eerlijk: we mogen niet klagen in Breda. Maar toch lijkt het alsof we steeds vaker alarmer...
feministe

Mysterie: was dit misschien wel de eerste Bredase feministe?

Dat vrouwen minder goed kunnen schrijven dan mannen is gelukkig even geen discussiepunt meer. En dat...
Stadslab Breda

Mysterie: wat doet het Stadslab eigenlijk?

Het klinkt altijd berespannend en experimenteel: de stad als laboratorium voor (doordachte) uitprobe...

Meer over

Mysteries

adv.