Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is waarom Breda carnaval viert en andere steden niet

Door Carin 23 februari 2020

In ’t Kielegat weten we niet beter dan dat we carnaval vieren. Deze traditie is ons met de paplepel ingegoten en een jaartje overslaan is geen optie. Niet schrikken, maar er zijn mensen die nog nooit carnaval hebben gevierd. Dit zijn voornamelijk Nederlanders van boven de rivieren. Hoe komt het dat sommige steden op zijn kop staan terwijl het in andere steden angstvallig stil is? Wij zochten het uit. 

Carnaval is een katholiek feest en wordt al eeuwen in ons land gevierd. In de 16e eeuw ontstond door de reformatie echter een tweedeling in ons land, wat ook gevolgen had voor carnavalsvierders.

Religieus feest

Even terug naar de basis: carnaval is van oorsprong dus een religieus feest. Voordat de Vastentijd – ter voorbereiding op Pasen – ingaat, wordt nog even flink feest gevierd. De katholieke kerk was tot aan de 16e eeuw een volkskerk en carnaval werd in heel het land gevierd. Tot de reformatie.

Protestant vs. katholiek

Met de komst van de protestanten raakte het land verdeeld. Brabant en Limburg bleven in katholieke handen, maar veel steden boven de rivieren stapten over naar deze nieuwe religieuze stroming. Dit is waar wij antwoord krijgen op onze vraag. De protestante kerk moest namelijk niets weten van carnaval en maakte al snel een eind aan dit volksfeest. En waar woonden deze mensen? Juist, veelal boven de rivieren.

Verdeling

Het is dus de katholieke achtergrond die ervoor zorgt dat vooral in Brabant en Limburg nog actief carnaval wordt gevierd. In het noorden zijn overigens ook steden en dorpen die voor dit feestje te porren zijn, maar wel een stuk minder.

Bron: Nu.nl, NPOFocus

Lees ook:

11-11 carnaval

Als dat geen scoren wordt: 7 x carnavalstips van een Bredase matchmaker

Carnaval breekt bijna los en dat betekent flink feesten, op en top gezelligheid en... misschien wel ...

Het Boerdeel, Boerlesque show en meer: Boerke Verschuren pakt weer lekker uit met carnaval

Het is tegenwoordig vaste prik: veel Bredanaars wachten tot café Boerke Verschuren het carnavalsthem...

Bodem leggen voor het carnavallen! Recept stoofvlees à la Frits

Met een lege maag gaan carnavallen, is geen goed idee. Dus even goed eten voor je het 't Kielegat on...

adv.